Energija iz tlačilke, ki jo poganjajo valovi

S pomočjo tlačilk, ki delujejo na enak način kot tlačilke za kolesa, bi lahko pridobivali električno energijo. Le da teh tlačilk ne bi potiskala človeška roka, pač pa bi to počeli morski valovi. Moč valov bi usmerili v čisto energijo.
Oglej si celoten članek

Naprave, ki bi slano morsko vodo črpale do generatorjev oziroma turbin, so že v fazi testiranja. Ker je v valovih skrite energije ogromno in so potenciali za razvoj tehnologije veliki, idejo že preučuje britanska vlada.

Naprave bodo, če jih bodo začeli uporabljati, izkoriščale dvigovanje morske gladine oziroma valove. Za razliko od drugih inovativnih rešitev za proizvodnjo elektrike sredi morja naj bi po poročanju spletne izdaje časnika Guardian obravnavana inovacija električno energijo pridobivala na cenovno razmeroma ugoden način. Naprave bi serijsko proizvajali na Japonskem, njihova prednost pa je, da imajo popolnoma ločene dele, v katerih je slana morska voda, v primerjavi s tistimi, ki nikoli ne pridejo v stik s soljo in vodo. S tem se izognejo koroziji, ki je ena glavnih težav pri različnih proizvodnih zmogljivostih, ki jih razvijajo za delovanje sredi morja.

Namesto velikih hidroelektrarn na rekah "tlačilke" sredi morja

Glavno pobudo pri proizvodnji tako imenovane čiste elektrike iz valov bo prevzelo podjetje Ecotricity, piše Guardian. "Hidroenergija je bila vedno najčistejša in najboljša energija," je prepričan Alvin Smith iz omenjenega podjetja. Kot njegovo mnenje še navaja spletni časnik, je glavni problem Velike Britanije, da "nimamo reke Kolorado, ki bi drla z naših hribov", in tako poganjala velike hidroelektrarne. Zato pa so Britanci bolj inovativni, kar dokazuje tudi ideja, predstavljena v videu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • jst
    09:42 26. Januar 2012.

    Pri nas bi lahko na reko muro postavili splav in namesto mlina bi poganjal agregat za proizvodnjo el. energije. Morda …

  • 11:54 24. Januar 2012.

    Če mislite, da je to kaj novega se pošteno motite. Če me spomin ne vara je sam načrt že izveden …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.