Erdogan grozi: "Brez svarila lahko pridemo vsako noč"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Po tem, ko so ZDA odrekle podporo turški ofenzivi v Siriji, se turška vojska že pripravlja na operacijo proti kurdskim borcem v Siriji.
Oglej si celoten članek

Sile ZDA na severu Sirije ne bodo več nameščene ob sirsko-turški meji in ne bodo podpirale načrtovane turške ofenzive na območju, je v nedeljo sporočila Bela hiša. To dejansko pomeni, da so ZDA Turčiji odprle pot za napad na kurdsko milico YPG. Ameriški vojaki so se že začeli umikati, Ankara pa je objavila, da se ofenziva lahko začne vsak trenutek.

Kot piše britanski BBC, gre za veliko spremembo v ameriški politiki. Kurdski borci milice YPG so bili doslej deležni močne podpore ZDA, ki imajo oz. so imele v Siriji nameščenih več sto vojakov. Ameriški predsednik Donald Trump je še januarja grozil, da bo Turčijo "gospodarsko opustošil", če bo po ameriškem umiku iz Sirije napadla tamkajšnje kurdske enote.

Nedeljsko sporočilo za javnost, objavljeno po telefonskem pogovoru med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in njegovim turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, sicer v nobenem delu ne omenja milic YPG.

Navaja le, da bo Turčija kmalu začela dolgo načrtovano ofenzivo na severu Sirije, ameriške sile pa te ofenzive ne bodo podpirale, niti ne bodo vanjo vpletene, prav tako pa jih ne bo v neposredni bližini.

Foto: Profimedia sirija

Američani že začeli umik

Po navedbah opozicijskih Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki jih ob sirsko-turški meji vodijo milice YPG, in Sirskega observatorija za človekove pravice so se ameriške sile danes že začele umikati z območij na severu Sirije ob meji s Turčijo. Sile SDF so sicer v preteklosti dale vedeti, da bi turški napad nanje lahko spreobrnil leta uspešnih operacij proti Islamski državi.

Turški predsednik je medtem danes sporočil, da je turška vojska v vsakem trenutku pripravljena sprožiti operacijo proti kurdskim borcem v Siriji. "Imamo stavek, ki ga vedno povemo: Brez svarila lahko pridemo katerokoli noč," je novinarjem povedal Erdogan. Kot je dodal, Turčija nikakor ne more več trpeti groženj "teh terorističnih skupin", s čimer se je nanašal na kurdske borce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Beli hiši so v nedeljo sicer zapisali še, da bo Turčija postala odgovorna za vse borce skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) na območju, ki so bili zajeti v zadnjih dveh letih, potem ko so ZDA porazile samooklicani kalifat IS. "Ameriška vlada je pritiskala na Francijo, Nemčijo in druge evropske države, od koder so zajeti borci IS, naj jih vzamejo nazaj, a so to zavrnile," še piše v sporočilu Bele hiše, ki dodaja, da jih ZDA ne bodo zadrževale več let na račun ameriških davkoplačevalcev.

Foto: Profimedia ameriška turška vojska sirija

Na območje želijo vrniti sirske begunce

Bela hiša je odločitev o umiku svojih sil sporočila po tem, ko je Erdogan napovedal skorajšnji začetek ofenzive na severu Sirije. Po poročanju britanskega BBC je Erdogan v telefonskem pogovoru s Trumpom izrazil zaskrbljenost zaradi pomanjkanja napredka pri vzpostavljanju t.i. varnega območja na severovzhodu Sirije ob meji s Turčijo, kar so se ZDA in Turčija dogovorile avgusta.

Turška ofenziva naj bi bila usmerjena proti milicam YPG vzhodno od reke Evfrat. Ankara želi milico, ki je doslej uživala podporo ZDA in je bila pomemben zaveznik v boju proti skrajni Islamski državi, potisniti stran od svojih meja, češ da je povezana s kurdskimi uporniki v Turčiji. Turčija želi na to območje vrniti do dva milijona od skupno 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji.

Ankara sicer obtožuje Washington, da zavlačuje pri uresničitvi skupnega načrta vzpostavitve varnega območja v Siriji. Erdogan je to po telefonu tudi povedal Trumpu in izrazil razočaranje nad zavlačevanjem.

Erdogan je danes povedal tudi, da glede ujetnikov iz vrst Islamske države stopil v stik z evropskimi državami. "Imamo ujetnike iz IS iz Francije, Nemčije, drugih držav. Te pravijo: Nočemo jih nadzirati," je dejal Erdogan, a dodal, da tudi Turčija ne more skrbeti zanje, zato se bo na tem delalo, kar je že naročil tudi svojim evropskim kolegom.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.