"Erjavec ni grozil, je le zaskrbljen"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Hrvaški mediji analizirajo izjave zunanjega ministra Karla Erjavca iz četrtkove oddaje na slovenski nacionalni televiziji. Po njihovem mnenju Erjavec Hrvaški grozi. Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu pojasnjuje Erjavčeve besede.
Oglej si celoten članek

Hrvaški mediji so danes poročali, da je prestavitev sestanka Franceta Arharja in Zdravka Rogića, finančnih strokovnjakov Slovenije in Hrvaške za rešitev spora o Ljubljanski banki, za Hrvaško zelo neugodna, saj bo tako le še upočasnjen proces slovenske ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe Evropski uniji.

Dodali so, da k reševanju težav ne pomagajo niti izjave slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je v četrtek na nacionalni televiziji dejal, da Hrvaška, če ne bo izpolnila slovenskih zahtev, ne bo mogla pristopiti Evropski uniji 1. julija. "Če zamudi ta rok, se lahko zgodi, da Hrvaška nikoli ne postane polnopravna članica Evropske unije," je po navedbah Večernjeg lista zagrozil Erjavec.

Tudi zagotovilo Erjavca, da kljub politični krizi v Sloveniji, reševanje odprtega vprašanja s Hrvaško ostaja na prioritetnem mestu, ni pomirilo sosedov.

Erjavec ni grozil, je le zaskrbljen

Iz slovenskega veleposlaništva v Zagrebu so že reagirali na Erjavčeve izjave. Sporočili so, da „je med govorom o politični krizi v Sloveniji zunanji minister Karl Erjavec v oddaji Pogledi Slovenije potrdil, da bo naredili vse, da se najde rešitev za težave Ljubljanske banke na Hrvaškem ter da se pristopna pogodba za vstop Hrvaške v Evropsko unijo čim prej ratificira, ker bi se v primeru, da se zamudi rok 1. julij 2013, lahko zgodilo, da Hrvaška nikoli ne bi mogla vstopiti v unijo."

Ta datum, kot načrtovan datum, bi bil ogrožen v primeru, če bi se v Sloveniji izvedle predčasne volitve in bi se razpustil parlament. Ratifikacija tako ne bi bila možna, brez nje pa ne more biti širitve. Minister Erjavec je torej brez kakršnega koli dvoma govoril o svoji zaskrbljenosti glede političnih razmer v Sloveniji, ki imajo lahko tudi posledice izven meja. Domnevne grožnje so interpretirali mediji.

"Ob tem obstajajo dodatne nejasnosti tudi o tem, kaj natančno bi se zgodilo v tem primeru oziroma kakšne bi bile pravne, politične in tudi finančne posledice tako za EU kot za Hrvaško. Ni izključena niti možnost, da bi bilo treba pripraviti povsem novo pristopno pogodbo za Hrvaško," so opozorili slovenski diplomati v Zagrebu.

 

Foto: Twitter Twit reškega župana

Župan Reke z ostrim odzivom na Twitterju

Župan občine Reka je s slovenskim zunanjim ministrom obračunal kar na družabnem omrežju Twitter. Kot odgovor na Erjavčevo izjavo je župan Vojko Obersnel zapisal, da je prišel čas, ko mora nekdo na glas spregovoriti: "Mi morda res ne bomo nikoli v EU, ampak tudi vi ne boste nikoli na Jadranu."

"Menim, da je skrajno neresno, da zunanji minister sosednje in načeloma prijateljske države daje takšne izjave. Slovenska politika se mora zavedati, da na ta način ne moremo graditi prijateljskih odnosov," je Obersnel pojasnil razloge za svoj tvit.

Na vprašanje, kaj je mislil s tem, da Slovenci ne bodo mogli do hrvaške obale Jadrana, je Obersnel odgovoril, da je to lahko ena izmed reakcij, če se bo nadaljevala omenjena slovenska politika, je objavil Jutarnji list na svoji spletni strani.

"Tisto, kar sem zapisal, je moje osebno stališče, do katerega imam absolutno pravico, tudi zaradi tega, ker je del moje družine iz Slovenije," je dejal za zagrebški časnik.

Začelo se je s prestavitvijo sestanka

Potem ko so včeraj sporočili, da je sestanek Franceta Arharja in Zdravka Rogića, finančnih strokovnjakov Slovenije in Hrvaške za rešitev spora o Ljubljanski banki, ki je bil predviden za torek, 22. januarja, zaradi osebne zadržanosti Arharja preložen za teden dni, je završalo na Hrvaškem.

Kot pišejo hrvaški mediji, je prestavitev sestanka za hrvaško zelo neugodna, saj bo tako le še upočasnjen proces slovenske ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe Evropski uniji.

"Slovenija je edina država, članica Evropske unije, ki še ni začela s procesom ratifikacije v svojem parlamentu," so zapisali v Večernjem listu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 10:00 20. Januar 2013.

    ko bo nekdo pameten prišel na oblast,bo dolg hrvatom poštimal...ne gre to tako!! Hrvate prosim za razumevanje...Dolg narekuje obstoj plemenitosti,odgovornosti,ponosa...in …

  • 16:55 19. Januar 2013.

    Banka naj svoje probleme z varčevalci in dolžniki rešuje sama. Ko bo imela dobiček, ne bo nobenega prosila za pomoč.<br …

  • 16:05 19. Januar 2013.

    Spoštovani sosedje Hrvati nam bodo še hvaležni ,če ne bodo v EU!!!!! Če so pametni ne bodo šli v suženjstvo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.