"EU bi si lahko bolj prizadevala za mir"

Foto: EPA
Foto: EPA
Nobelovo nagrado za mir bo letos prejela Evropska unija, je danes v Oslu sporočil Norveški odbor za Nobelovo nagrado.
Oglej si celoten članek

Kot je pojasnil odbor, so unija in njene predhodnice skozi minulih šest desetletij prispevale k napredku miru in sprave, demokracije in človekovih pravic v Evropi. Ob nagradi smo za komentar prosili profesorja Bojka Bučarja iz Centra za preučevanje mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede. "Za EU je dobro, da je dobila to nagrado, s tem je dobila neko priznanje. Da pa bi pretirano veliko naredila za mir v svetu, je težko reči," pravi profesor Bučar. Na vprašanje, ali je Evropska unija to priznanje dobila morda nekaj let prepozno, Bučar odgovarja: "Z samo ustanovitvijo Evropske unije bi si to nagrado zaslužila - ideja je bila, da v Evropi ne bo več vojn. Zdaj je njena vloga v svetu drugačna. EU bi si lahko bolj prizadevala za mir, vendar vemo, da njena zunanja in varnostna politika ne more biti preveč dejavna," dodaja. Meni tudi, da je bila EU med nominiranci verjetno tudi najbolj nevralna in neproblematična.

Čestital tudi Ban Ki Moon

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je čestital Evropski uniji za letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Gre za "zelo zasluženo priznanje" dosežkov povezave, je menil.

"Evropska unija je več kot izpolnila pričakovanja ob ustanovitvi, da bi po uničenju v dveh svetovnih vojnah ustvarila združeno in mirno celino".

Unijo je pohvalil tudi kot "motor integracije", združevanja, ki je doseglo mir znotraj evropskih meja, zgrajenega na dialogu in pravni državi. S tem pa je EU postala tudi "model za ves svet". "

Dobitnikom nagrade 10. decembra

Lani so nagrado prejele tri ženske - predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja, aktivna borka za mir Leymah Gbowee in aktivistka arabske pomladi Tavakul Karman iz Jemna.

Sezona objave letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začela v ponedeljek z razglasitvijo imen nagrajencev za medicino. V torek so objavili imeni dobitnikov nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo. V četrtek so sporočili ime nagrajenca za književnost, medtem ko bo v ponedeljek znano še ime Nobelovega nagrajenca za ekonomijo. Letos je nagrada vredna 940 tisoč evrov. Dobitnikom bodo ugledne nagrade podelili 10. decembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:13 12. Oktober 2012.

    *****SRAMOTA!!!*****<br />Države EU so udeležene v vojnah v Iraku, Afganistanu, Libiji, vse te vojne so te države začele kot okupatorke …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.