EU bo odpoklicala svoje predstavnike

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Unija je napovedala umik svojih predstavnikov iz Minska, potem ko je Belorusija veleposlanika EU in poljskega veleposlanika pozvala, naj zapustita državo, in je iz Bruslja in Varšave odpoklicala svoja veleposlanika.
Oglej si celoten članek

Države Evropske unije (EU) so se strinjale, da bodo iz Minska umaknile svoje predstavnike, so sporočili iz Bruslja.

Beloruske oblasti so tekom dneva pozvale veleposlanika EU in poljskega veleposlanika, naj zapustita državo, iz Bruslja in Varšave pa so odpoklicali svoja veleposlanika. Za to potezo so se odločili zaradi sankcij Evropske unije. Zunanji ministri EU so se namreč včeraj v Bruslju dogovorili, da bodo sankcije proti Belorusiji sprejeli v dveh fazah. Najprej bodo sprejeli odločitev o seznamu 21 kaznovanih sodnikov, seznam gospodarstvenikov pa ostaja odprt do marčevskega zasedanja, so pojasnili viri pri EU.

Prva faza sankcij: zamrznitev premoženja prepoved potovanja v EU

Dogovorjeno je, da bo v prvi fazi Svet za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri za zunanje in evropske zadeve, v torek pod točko A, torej brez razprave, potrdil seznam 21 sodnikov, ki bodo kaznovani z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v EU.

Seznam gospodarstvenikov, ki naj bi jih doletela ta kazen, pa ostaja odprt. Do marčevskega zasedanja zunanjih ministrov, ko naj bi bila sprejeta odločitev, se bodo zbirali predlogi o tem, koga vključiti na ta seznam, so pojasnili viri.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.