"EU ima problem, kakršnega je imela Jugoslavija"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Napovedi Sorosa, da ima Evropska unija še tri mesece časa, da reši krizo, so neresne, meni Tajnikar. Sam težavo vidi v političnem vrhu, ki ga je treba korenito prestrukturirati.
Oglej si celoten članek

Napovedi ameriško-madžarskega finančnika Georgea Sorosa, da ima Evropska unija še tri mesece časa, da reši krizo, so naletele na številne odzive. Slovenski ekonomist Maks Tajnikar meni, da so takšne napovedi neresne. "Kaj pa bi bilo? Bi razpadla? Ukinila evro? Ne šalite se," je bil njegov odziv.

Ob tem opozarja, da se je Unija s krizo do zdaj spopadala na napačen način. "Evropska unija ima problem, kakršnega je imela nekoč Jugoslavija. Pod istim denarjem živijo gospodarstva, ki so zelo različna po produktivnosti, in v resnici v takih razmerjih, konkurenci, izčrpavajo tista gospodarstva, ki so manj učinkovita in manj produktivna," je prepričan. Po njegovih besedah bi zato Unija morala Grčiji nameniti še več sredstev in ji odpisati več dolgov. Ta rešitev do zdaj ni bila na mizi, jo pa po Tajnikarjevih besedah omenja vse več ekonomistov.

Izstop ni rešitev

Prepričan je tudi, da lahko Unija težave ceneje in uspešneje rešuje znotraj povezave kot zunaj nje ter da izstop posamezne države iz evroobmočja ne bi bil kriza Unije, ampak kriza te države. "To bo njihov samomor in stoletja bo trajalo, da se bo država pobrala."

Potrebne so spremembe na vrhu

Tajnikar ob tem opozarja, da Unija nikoli ne bo povsem izšla iz krize in da je njena prihodnost odvisna od tega, "v kakšni meri bo našla mehanizme, da sproti rešuje probleme". Ob tem dodaja, da je tisto, kar ga najbolj skrbi, "politika, ki vodi Evropsko unijo. Jaz mislim, da vrh Evropske unije potrebuje radikalno kadrovsko prestrukturiranje". In ta težava je po Tajnikarjevem mnenju resnejša od ekonomske krize.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:07 10. Junij 2012.

    Ni čudno, da je slovenski narod ekonomsko povsem nepismen, če pa v časopisih neprestano prebira totalno napačne razlage raznih ekonomskih …

  • 19:54 5. Junij 2012.

    Ne ne ne, v tem primeru ima g. Tajnikar popolnoma prav. Politika Evropske unije za gospodarsko okrevanje je popolnoma napačna, …

  • 14:00 5. Junij 2012.

    Še dobro, da imamo strokovnjake ranga Maks Tajnikar, kaj bi Slovenci brez njih. On lahko reši celo Evropo, kaj Evropo, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.