Evra ne bo, bodo pa referendumi

Foto: Žurnal24 cameron clegg
Britanske volitve. “Zmaga evroskeptika me skrbi, v EU potrebujemo napredne odločitve,” pravi Tanja Fajon.
Oglej si celoten članek

“Britanija ima v zunanji politiki tradicionalna interesna področja, tako da kakšnih bistvenih sprememb zaradi menjave vlade ne pričakujem,” pravi Klemen Grošelj s fakultete za družbene vede. Dodaja, da bistvenih sprememb v zunanji politiki ni bilo niti ob zadnjih menjavah britanskih vlad.

Prevladal evroskepticizem
“Skrbi me, da je predsednik vlade postal David Cameron, ki je izrazit evroskeptik,“ pa pravi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon.

V času “gospodarskih in socialnih pretresov v Evropski uniji (EU) potrebujemo izredno premišljene, solidarne in napredne odločitve”, dodaja Fajonova.

Ideji EU naklonjeni liberalci so se morali ob podpisu koalicijske pogodbe odreči uvedbi evra v Veliki Britaniji. Pristali so tudi na zahtevo konzervativcev, da bodo vsako nadaljnje predajanje pristojnosti na EU spremljali referendumi.

Liberalci končno v vladi
Velika Britanija je prvič po drugi svetovni vojni dobila koalicijsko vlado, v vlado, ki je bila od takrat rezervirana le za konservativce in laburiste, pa se vračajo Liberalni demokrati.

Premier je postal konzervativec David Cameron, namestnik premiera pa liberalec Nick Clegg.

Nick Clegg, podpremier

Bivši evroposlanec. Clegg je poročen s Španko, njegova mama je po rodu Nizozemka, oče pa ima ruske aristokratske korenine. Ima izrazito proevropska stališča, kar ni čudno, saj je nekaj časa delal pri Evropski komisiji, med letoma 1999 in 2004 pa je bil celo evropski poslanec.

David Cameron, premier
Evroskeptik. Novi konzervativni premier je potomec kralja Williama IV. Kot mladeniča so ga zaradi uživanja marihuane skoraj vrgli iz šole, ni pa zanikal niti uživanja kokaina. Pred volitvami je obljubljal referendum o lizbonski pogodbi, tudi sicer pa velja za evroskeptika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.