Evro je postal premočan

Foto: Shutterstock Evropska centralna banka
Svet guvernerjev Evropske centralne banke (ECB) bo danes v luči močnejšega evra razpravljal o ukrepih za okrevanje po pandemiji covida-19. Analitiki menijo, da ECB nima več manevrskega prostora pri nižanju obrestnih mer, vprašanje je, ali bi lahko še povečala izredni program odkupov obveznic, vreden 1350 milijard evrov.
Oglej si celoten članek

ECB vse bolj skrbi rast vrednosti evra, ki je bil marca ob izbruhu pandemije pri 1,06 dolarja, prejšnji teden teden pa je dosegel 1,20 dolarja in s tem najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih. Močnejši evro zavira konkurenčnost gospodarstva na tujih trgih, hkrati pa znižuje vrednost uvoza; vse to v času, ko se območje evra prvič po štirih letih sooča z deflacijo.

Centralna banka bo zato po pričakovanjih še znižala napoved inflacije, ki je daleč od ciljnih dveh odstotkov. Vendar pa vlagatelji menijo, da predsednica Christine Lagarde in guvernerji nimajo veliko orodij, da bi vplivali na vrednost evra. Obrestne mere za operacije glavnega refinanciranja, za odprto ponudbo mejnega posojila in za odprto ponudbo mejnega depozita so namreč na ravni 0,00, 0,25 oz. minus 0,50 odstotka.

Čeprav deflacija na kratek rok koristi potrošnikom, pa kmalu začnejo odlagati nakupe v upanju, da bodo cene še nadalje padale, kar negativno vpliva na prihodke podjetij in bi lahko še nadalje zaviralo okrevanje gospodarstva območja evra po največji krizi doslej.

Veliko pozornosti bo danes tudi na najnovejših projekcijah ECB glede gibanja BDP v območju evra do leta 2022. V junijski napovedi je ECB gospodarstvu območja evra za letos napovedala 8,7-odstotni padec.

Vlagatelji bodo pozorno spremljali tudi novinarsko konferenco Lagarodve po zasedanju, saj bi lahko nakazala denarno politiko ECB v prihodnjih mesecih. Obstoječi program odkupa obveznic se bo končal junija prihodnje leto, vlagatelji pa ugibajo, da bi ga lahko podaljšali.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:02 12. September 2020.

    In kaj potem, če je EUR preveč močen, dokaz, da nas ne morejo izkoriščati kot nizkocenovno delovno silo, tako kot …

  • 12:52 11. September 2020.

    Ko gre EU slabo nikogar ne gane preveč. Ko gre EU dobro pa ves svet na nogah!!?? Še posebno tisti,ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.