Evropska komisija prepovedala barvice

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropska komisija je sprejela odločitev o prepovedi prodaje barvic in vodenkah, ker predstavljajo tveganje za otroke.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija je zaostrila pravila glede vsebnosti svinca v svinčnikih, barvicah in vodenkah. Razlog za spremembo je v tem, da nekateri otroci barvice in svinčnike dajejo v usta. 

Skoraj vse barvice vsebujejo kaolin in beli pigment titana, minerala iz zemeljske skorje. Ker se ta dva pojavljata v naravi, vsebujeta rahle sledi svinca, ki jih ni mogoče v celoti odstraniti. 

Skladno z novo uredbo lahko prodajajo le barvice in svinčnike, ki vsebujejo največ 2 miligrama svinca na kilogram, namesto do sedanjih 13,5 miligramov. Vodenke pa imajo po novem lahko največ 0,5 miligrama svinca in ne več 3,4 miligrama. Izdelki, ki ne bodo skladni s temi navodili, ne bodo na voljo na trgu EU, piše Bild. 

Spremeniti bo treba predvsem vsebnost v svetlih odtenkih, saj vsebujejo veliko belega pigmenta. Če svetle barvice ne bodo ustrezale pogojem, bodo s polic umaknili celotne pakete barvic, v primeru, ko se ne prodajajo posamično. 

Po izračunih EU naj bi otroci dnevno zaužili 100 miligramov snovi, iz katerih so izdelane igrače, kar naj bi bilo enako grizenju 18 svinčnikov letno, še navajajo.  

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:47 31. Januar 2017.

    tako zavajajoč naslov je posledica prekomernega lizanja barvic. Vse za klike!

  • 19:57 31. Januar 2017.

    Očitno so današnji bruseljski uradniki v otroštvu lizali Jollyke ,da so zavzeli takšno stališče. Pa tudi konjskega dreka na ulicah …

  • 19:34 31. Januar 2017.

    Kako prekleto zavajujoč naslov. Spremenite ga v resničnega - npr. "Komisija zaostrila zdravstvene standarde za prodajo barvic". Res, nizkotno.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.