Facebook na robu propada, zvezne vlade in zvezne države z največjo tožbo doslej

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Največji poskus zvezne vlade in zveznih držav za razbitje monopolov od tožbe proti Microsoftu pred dvema desetletjema. Pod preiskavo sta še Amazon in Apple.
Oglej si celoten članek

Množična tožba proti Facebooku

Ameriška zvezna komisija za trgovino (FCC) in 46 zveznih držav ZDA ter Guam in prestolnica Washington so včeraj na zveznem sodišču v Washingtonu danes vložili tožbo proti Facebooku zaradi zlorabe tržnega položaja in med drugim zahtevajo razbitje tega družbenega medija na več delov.

Tožba, ki sta jo naznanila FCC in newyorška pravosodna ministrica Letitia James, zahteva, da se Facebook loči od Instagrama in od WhatsAppa.

Pravosodno ministrstvo ZDA je podobno tožbo letos oktobra že vložilo proti Googlu. Obe tožbi sta največji poskus zvezne vlade in zveznih držav za razbitje monopolov od tožbe proti Microsoftu pred dvema desetletjema. Pod preiskavo sta še Amazon in Apple.

Jamesova je na novinarski konferenci v New Yorku kot zelo pomembno izpostavila, da se ustavi predatorsko prevzemanje podjetij in obnovi zaupanje v trge. Facebook, Google, Amazon in Apple so, tako kot prej Microsoft, pa pred tem AT&T in Edison, postali preveliki in premočni za ameriško politiko.

Facebook naj bi izvajal sistematično strategijo za odstranitev konkurence

FTC v tožbi navaja, da Facebook izvaja sistematično strategijo za odstranitev konkurence s tem, da kupuje majhne prihajajoče konkurente, kot na primer leta 2012 Instagram in leta 2014 WhatsApp. Facebook je v zadnjih 15 letih prevzel okrog 70 podjetij.

Podobno je povedala tudi Jamesova in dodala, da gre to na škodo uporabnikov. Kot je razložila, Facebook daje svojo platformo tistim, ki razvijajo aplikacije, nato pa jih odreže ali prevzame, ko začuti, da ga lahko ogrožajo. FTC je že leta 2019 kaznoval Facebook s petimi milijardami dolarjev za kršitve zasebnosti uporabnikov, vendar kazen ni imela velikega učinka.

Facebook je sporočil, da gre pri tožbi za zgodovinski revizionizem, ki kaznuje uspešna podjetja, in spomnil, da je FTC odobrila prevzem tako Instagrama kot WhatsAppa.

"Vlada sedaj želi popravni izpit, kar pošilja srhljivo svarilo ameriškim podjetjem, da nobena prodaja nikoli ni dokončna," je sporočila glavna pravnica Facebooka Jennifer Newstead.

Demokrati in republikanci so se glede tožbe poenotili

Facebook je največji svetovni družbeni medij z 2,7 milijarde uporabnikov in tržno vrednostjo skoraj 800 milijard dolarjev. Ustanovitelj in glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg je trenutno peti najbogatejši posameznik na svetu.

Za razliko od tožbe proti Googlu tožba proti Facebooku ne more biti opredeljena kot pristransko politična, saj sodelujejo tako demokratske kot republikanske zvezne države.

FTC trenutno obvladujejo republikanci, vendar pa je tudi novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden izrazil naklonjenost razbitju tehnoloških velikanov, Zuckerberga pa je označil kot problem.

Strožja pravila glede terorizma na internetu v EU

Še en udarec po prstih pa je Facebook danes prejel iz Evrope. Podjetja, kot sta Facebook in Youtube, bodo morala v EU izbrisati teroristične vsebine na spletu v eni uri po tem, ko so bile označene, sicer jim grozijo visoke kazni, predvideva dogovor o uredbi, ki so ga danes dosegli pogajalci nemškega predsedstva Sveta EU in Evropskega parlamenta.

Pravila glede kazni v primeru kršitev bodo oblikovale države članice. V primeru sistematičnih kršitev podjetjem grozijo visoke kazni. Predlog Evropske komisije iz leta 2018, na katerem so temeljila pogajanja, za ta primer predvideva do štiri odstotke globalnega prometa podjetja v zadnjem poslovnem letu. Za spletne velikane, kot sta Facebook in Google, to lahko pomeni milijonske kazni.

Spori sosedov Trpeti moram ponižanje na svojem zemljišču, ker nimam denarja za tožbo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.