Faludža: Brez vode, brez hrane, brez upanja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V mestu se odvija humanitarna katastrofa. Bitka za nadzor nad mesto med Islamsko državo in iraško vojsko še traja.
Oglej si celoten članek

Na območju Faludže potekajo srditi spopadi med Islamsko državo in iraško vojsko. Iraška vojska je na jugovzhodu mesta preko noči ustavila prodiranje svojih sil, saj so naleteli na silovit odpor IS. 

Zadnjih šest mesecev pripadniki Islamske države v mestu zadržujejo več kot 50.000 civilistov. Ljudje imajo le omejen dostop do vode, hrane in zdravstvene oskrbe. Jan Egeland, generalni sekretar norveške organizacije, ki pomaga družinam, ki so pobegnile iz mesta, opozarja na grozljive razmere.

"V Faludži smo priča humanitarni katastrofi. Ljudje so ujeti v navzkrižni ogenj, varne poti iz mesta pa ni. V devetih dneh smo slišali samo za eno družino, ki ji je uspelo pobegniti iz mesta," je opisal dogajanje. Egeland je obe strani pozval, naj dovolijo varen prehod civilistom, preden bo prepozno, poroča Reuters. 

Faludža je bila prvo mesto, ki so ga zavzeli pripadniki Islamske države. Nadzor v njem vzdržujejo že od januarja 2014.

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:30 31. Maj 2016.

    Dobrodošli pri Alahu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.