Fimi-Media oprala na milijone evrov

Foto: Žurnal24 "Barišić mi je povedal, da so del omenjenega denarja uporabili za vračanje dolgo
Lastnica hrvaške agencije Fimi-Media Nevenka Jurak je priznala, da je bivšemu direktorju carine in tajniku HDZ predala nekaj manj kot pet milijonov evrov. Sanaderja ni neposredno obremenila.
Oglej si celoten članek

Jurakova je preiskovalcem Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) povedala, da je njena agencija prek gradbenega podjetja Viadukt od leta 2005 poslovala z naftno družbo Ina, podjetjema Croscom in Proplin, hrvaškim elektrogospodarstvom (Hep) in hrvaškimi avtocestami (Hac).

"Včasih so bili razpisi za določene posle, vendar se je vedelo, da jih mora izvajati Fimi-Media," je po poročanju Jutarnjega lista dejala direktorica Fimi-Medie. Dodala je tudi, da so bili določeni računi zgolj fiktivni, ker Fimi-Media ni izvajala vseh storitev, ki so bile navedene na računih.

Sodelovala tudi s slovenskim podjetjem
Jurakova je povedala, da je sodelovala tudi s slovenskim podjetjem Papirnica Vevče, ki je bilo dobavitelj za državno podjetje Narodne novine. Dejala je, da so izdajali "fiktivne račune na priporočilo predsednika uprave, gospoda Fučkarja", je pričevanje Jurakove objavil Jutarnji list v nedeljski izdaji.

Povedala je, da se je srečala z vodilnimi osebami iz omenjenih podjetij, vendar pa se na teh srečanjih niso nikoli odprto pogovarjali o poslih, temveč so govorili o tem, kako naj bi prišli do čim več denarja, ki naj bi ga potem predala bivšemu direktorju hrvaške carine in tajniku HDZ Mladenu Barišiću.

Plačevali dolgove in pogostitve HDZ
Jutarnji list navaja, da Jurakova ni neposredno obremenila bivšega premierja Iva Sanaderja, vendar je 9. novembra lani preiskovalcem povedala, da je Barišiću, s katerim sta bila tudi v zasebni zvezi, predala 35 milijonov kun (4,7 milijona evrov). Povedala je tudi, da je evidenco uničila iz strahu, da dejanja ne bi odkrili.

"Barišić mi je povedal, da so del omenjenega denarja uporabili za vračanje dolgov, ki jih je imela stranka (HDZ)," je dejala Jurakova. Barišić ji je tudi povedal, da je ostanek denarja izročil Sanaderju, je še poročal Jutarnji list. Jurakova je še dejala, da je dvakrat na mesec organizirala pogostitev za predsedstvo HDZ.

Največ sredstev naj bi odtujili leta 2007, ko so bile parlamentarne volitve na Hrvaškem, poslovali pa so do konca leta 2009, ko je premierka Jadranka Kosor od javnih podjetjih in ministrstev zahtevala, da prekinejo sodelovanje s Fimi-Medio.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.