Fischer: 27 je preveč

Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska Unija (EU) je s 27 članicami prevelika, da bi se strinjala okoli nujno potrebnih reform, pravi nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer. Meni, da je nujno oblikovanje ožje skupine držav.
Oglej si celoten članek

"Na žalost lahko kar pozabimo na Evropo s 27 članicami," je Joschka Fischer, nekdanji zunanji minister iz vrst zelenih, povedal za nemški Die Zeit. Dodal je, da ne vidi, kako bi lahko teh 27 držav kadarkoli sprejelo kakšne resnejše reforme.

Podal je mnenje, da bi avantgarda 17 držav evroobmočja lahko efektivno odvzela moč 27 članicam EU. Meni, da EU sedaj potrebuje načrt v desetih točkah, prek katerih bo speljana integracija v politično skupnost. Ta bi v prihodnosti delovala na principu, da bogatejše države pomagajo šibkejšim.

"Kdorkoli zanika, da gremo v tej smeri, laže sam sebi," je še povedal Fischer. Glede Nemčije je sicer povedal, da imajo najslabšo vlado po letu 1949. Dodal je, da je država dovolj močna, da to preživi, da pa je treba paziti, da se ne izgubi Evropa, intervju še povzema agencija Reuters.

Podobna razmišljanja tudi pri aktualnih voditeljih

O resnem preoblikovanju EU sicer razmišljajo tudi Nemčija in Francija, danes poroča Reuters.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je povedal da je edini model za prihodnost EU tako imenovana Evropa dveh hitrosti.

Razprave v Berlinu, Parizu in Bruslju naj bi se sicer vrtele tudi okoli ideje, da ena ali več držav zapustijo evroobmočje, preostale pa se osredotočijo na globljo ekonomsko integracijo, ki bo vključevala tudi skupne davčne in fiskalne politike.

Razprave naj bi bile sicer omejene na teoretsko in ne politično srenjo, čeprav naj bi francoska vlada že pripravljala takšen scenarij, poroča Reuters.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.