Francija se bo marca umaknila iz Malija

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Po napovedih francoskega zunanjega ministra se bodo francoske sile z Malija pričele umikati marca. Slovenija bo v afriško državo poslala štiri vojake.
Oglej si celoten članek

Francija bo že marca začela umikati svoje sile iz Malija, je napovedal francoski zunanji minister Laurent Fabius. Odgovornost za varnost in suverenost države naj bi po njihovem odhodu prevzele malijske in afriške sile.

Trenutno je v Maliju okoli 4000 francoskih vojakov, a Francija v državi ne namerava ostati trajno. "Afričani in Malijci morajo sami zagotavljati varnost, ozemeljsko integriteto in suverenost države," je za današnjo izdajo časnika Metro dejal Fabius. Zato bodo odgovornost po korakih predali zahodnoafriški vojaški misiji Afisma, je dejal.

Zaenkrat bodo francoske sile še naprej posredovale proti islamistom na severu Malija. Njihova operacija ima tri komponente, vojaško, politično in humanitarno. "V prvi fazi nam je uspelo ustaviti teroristične skupine in zavzeti mesta," je dejal Fabius. Obenem je opozoril, da lahko še vedno pride do posamičnih akcij islamistov, tako v Maliju kot v sosednjih državah.

Ubitih več sto islamistov

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je dejal, da so v operaciji za ponovno zavzetje severa države ubili več sto islamistov. Ubiti so bili v napadih francoskih letal ter v neposrednih spopadih v mestih Konna in Gao. Edina žrtev na francoski strani je bil doslej pilot helikopterja.

Malijska vojska je medtem zajela nekaj islamistov, "ki bodo morali odgovarjati malijskim sodiščem in mednarodnemu pravosodju", je še povedal Le Drian.

Francozi so s posredovanjem na severu Malija začeli 11. januarja. Njihov cilj je bil skupaj z malijskimi vojaki z območja pregnati islamistične upornike. Odtlej so iz rok islamistov zavzeli mesti Gao in Timbuktu. V mestu Kidal na severovzhodu Malija medtem francoski vojaki nadzorujejo letališče, mesto pa je po navedbah francoske vlade pod nadzorom okoli 1800 vojakov iz Čada.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.