Francoska sramota

Foto: Žurnal24 "Nastali položaj je tudi opozorilo EU, naj držav, ki ne zagotavljajo pravic manj
Romi in EU. 
“Težave ne bodo izginile – še stopnjevale se bodo,” opozarja Bogdan Miklič.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija je v torek napovedala, da bo proti Franciji zaradi spornega izgona Romov sprožila postopek zaradi kršitve evropske zakonodaje.

Komisarka za pravosodje Viviane Reding je izgone bolgarskih in romunskih Romov označila za sramoto. “Nisem pričakovala, da bo Evropa po drugi svetovni še kdaj priča čemu takemu,” je bila ostra Redingova.

Težava tudi matične države
“Zveza Romov Slovenije (ZRS) je evropske institucije že ob napovedi izgonov pozvala, naj poskrbijo za zagotavljanje človekovih pravic,” je dejal predsednik zveze Jožek Horvat - Muc.

Krivde za položaj pa ne vidi le pri Franciji. “Romi so se začeli po Evropski uniji (EU) seliti zaradi slabega stanja v matičnih državah,” je še dejal Horvat in dodal, da je nastali položaj “tudi opozorilo EU, naj držav, ki ne zagotavljajo pravic manjšin, ne sprejema medse”.

Brez programa ni napredka
Meni, da EU za romske tematike nameni precej denarja, ki pa da ni dobro porabljen. “Težava je v preveč birokracije in premalo nadzora. Potrebne bi bile tudi komisije na terenu,” je prepričan Horvat. Za težave manjšin morajo po njegovem mnenju sicer skrbeti predvsem matične države in k temu prispevati svoj delež. “Če ne bo konkretnega programa na ravni države, ne bo nobenih konkretnih rezultatov,” pa je opozoril predsednik društva Cigani nekoč – Romi danes Bogdan Miklič.

Kaj pa si lahko obetamo od nove pozornosti EU na romsko problematiko? “Nestrpnost do Romov v Sloveniji in drugod ne bo izumrla, tako da težave ostajajo, po mojem mnenju pa se bodo še stopnjevale,” je pristavil Miklič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.