Francozi bodo delali dlje

Foto: Žurnal24 "40 let je že sedaj dovolj," so prepričani francoski delavci. (Foto: Reuters)
Da bi pokojninsko blagajno ohranila pred zlomom, je francoska vlada povišala starostno mejo za upokojitev.
Oglej si celoten članek

Francoski delavci se bodo po novem lahko upokojili šele pri 62 letu, piše BBC. Starostna meja sicer ne bo uvedena čez noč, temveč v prihodnjih osmih letih. Francoski minister za delo Eric Woerth je ob razgrnitvi načrtov vlade poudaril, da je daljša delovna doba neizbežna, če želijo uravnotežiti javne finance. Zakonske spremembe mora potrditi še francoski parlament

Ukrep pa zagotovo ne bo dobro sprejet pri francoski javnosti, znani po tem, da gre rada na ulice, ki je ukrepu nasprotovala s protesti, še preden so bili sprejeti. Trenutno se lahko moški in ženske v Franciji upokojijo pri 60. letu starosti, če imajo za seboj 40,5 leta delovne dobe in so plačalivse prispevke. Javni uslužbenci se lahko upokojijo s 75 odstotki svoje povprečne plače, v zadnjih šestih mesecih na delovnem mestu.

Vlada vztraja, da trenuten sistem ni vzdržen, saj primanjkljaj v pokojninski blagajni letos znaša 32 milijard evrov, do leta 2050, pa bi lahko narasel že na 114 milijard evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.