Francozi zavrnili desničarko Marine Le Pen

Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron Foto: EPA Emmanuel Macron
Emmanuel Macron je v drugem krogu dobil skoraj 66 odstotkov glasov, Marine Le Pen pa dobrih 34 odstotkov. Le Penovi je uspelo doseči najboljši rezultat v zgodovini Nacionalne fronte.
Oglej si celoten članek

Sredinski kandidat Emanuel Macron je v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji prejel 65,71 odstotka glasov, skrajna desničarka Marine Le Pen 34,83 odstotka glasov. Pri tem so dodali, da to še niso končni rezultati. Volilna udeležba je bila slabih 75 odstotkov.

Le Penovi je uspelo doseči najboljši rezultat v zgodovini Nacionalne fronte. Podprlo jo je dobrih 10,6 milijona francoskih volivcev. V prvem krogu pred dvema tednoma je Le Penova dobila podporo 7,7 milijona francoskih volivcev.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba slabih 75 odstotkov, kar je nekoliko manj kot pred dvema tednoma, ko je bila 77,8 odstotka. Prvič po letu 1969 je bila volilna udeležba v drugem krogu nižja kot v prvem. Foto: EPA Emmanuel Macron

Štiri milijone francoskih volivcev je v drugem krogu oddalo prazno ali neveljavno glasovnico.

Čestitke prihajajo iz vsege sveta

Čestitke za zmago prihajajo od vseh svetovnih voditeljev, med drugim mu je čestital tudi ameriški predsednik Donald Trump, kitajski predsednik Xi Jinping, britanska ministrska predsednica Theresa May in izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Iz Downing Streeta so sporočili, da je Mayeva že v nedeljo po telefonu čestitala Macronu ter se zavzela za tesno partnerstvo z varno in perspektivno EU, ko bo Velika Britanija zapustila povezavo.

Prek Twitterja se je odzval ameriški predsednik Trump, ki je zapisal, da Macronu čestita za veliko zmago na francoskih predsedniških volitvah in da se zelo veseli sodelovanja z njim. Foto: EPA Emmanuel Macron

Slovesnosti ob koncu druge svetovne vojne

Kitajski predsednik je v čestitki Macronu napovedal, da je Kitajska pripravljena na sodelovanja s Francijo, da bi strateško kitajsko-francosko partnerstvo doseglo višjo raven.

V Parizu bodo danes potekale slovesnosti ob obletnici konca druge svetovne vojne, na katerih bo dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda že spremljal njegov naslednik.

Macron je takoj po zmagi začel prejemati čestitke iz Evrope, kjer so si številni oddahnili ob zmagi proevropskega kandidata nad skrajno desničarko Le Penovo, ki je grozila z odhodom Francije iz EU.

Hollande se bo srečal še z Merklovo

Novi francoski predsednik, ki bo najmlajši v sodobni zgodovini Francije, bo prisegel še ta teden, najkasneje v nedeljo. Dosedanji predsednik Hollande bo drevi pred koncem mandata odpotoval še v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel. Ta se je sicer že v nedeljo zvečer po telefonu slišala z Macronom. Foto: EPA Emmanuel Macron

Za Macrona pa volilnega boja kljub zmagi še ni konec, saj bodo v Franciji junija parlamentarne volitve, ki bodo prav tako potekale v dveh krogih. Francoski predsednik ima zelo široka pooblastila, a brez večine v parlamentu je njegova vloga zreducirana na protokolarno, zato bo za Macrona ključno, da njegovo lani ustanovljeno gibanje Naprej doseže čim boljši rezultat.

Macron še ni povedal, kdo bo njegov premierski kandidat, temveč naj bi to sporočil v tem tednu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 22:03 9. Maj 2017.

    Niso Francozi zavrnili La Penove ampak muslimanska in begunska bagra iz B.V. in Afriških kolonij !

  • 17:24 8. Maj 2017.

    https://www.novi-svjetski-poredak.com/2017/05/08/rothschildov-agent-macron-je-novi-predsjednik-francuske-slijedi-otvaranje-granica-za-imigrante-i-nastavak-plana-globalizacije-eu/

  • 13:19 8. Maj 2017.

    Sami so si krivi, da jih bodo nadvladale multikulturne neoliberalne bolezni in anomalije ter islamo-džihadisti in rotschild globalisti nad večino. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.