Fukušima: Lačni in izčrpani samuraji

Foto: Žurnal24 Dela v jedrski elektrarni Fukušima, ki bo po končani sanaciji postala mrtvo in i
Z nesrečo v Fukušimi se bori po 400 delavcev naenkrat. Ker so dostave zalog omejene, bivajo v zelo težkih pogojih.
Oglej si celoten članek

Delavci, ki na Japonskem poskušajo sanirati posledice katastrofe v jedrski elektrarni Fukušima, bivajo v prostorih brez tekoče vode, zaloge pa jim z avtobusom dostavljajo dvakrat dnevno. Prehranjujejo se izključno s posebno visokoenergijsko hrano, spijo v ogromni hali in so izpostavljeni veliki stopnji radiacije, čeprav izmene v bližini reaktorjev trajajo le po eno uro.

"Bojim se, da delavci nimajo dovolj energije za delo pod temi ekstremnimi pogoji," je po poročanju LA Timesa povedal Kazuma Yokota, vodja lokalne podružnice japonske agencije za jedrsko varnost.

Zdajšnji delavci so priskočili na pomoč 50-im, ki so od 800 prvotnih delavcev v elektrarni ostali kljub visoki stopnji radiacije. Teh 50 delavcev so označili za narodne heroje in jim nadeli ime 50 samurajev.

Da s pogoji, v katerih delajo delavci, ni vse v redu, je pokazal nedavni incident, ko so tri zaradi zastrupitve z radiacijo morali prepeljati v bolnišnico.

Delavcem dvigujejo legalno sprejemljivi prag obsevanja
Medtem ko je omejitev za izpostavljenost radiaciji za delavce v jedrskih elektrarnah v ZDA 50 milisivertov na leto, so to izpostavljenost na Japonskem iz 100 po nesreči dvignili na 250 milisivertov. Če se bodo vrednosti v Fukušimi še zviševale, ni izključeno, da jo bodo ponovno dvignili.

"Nekateri delavci so tožili, da nimajo možnosti menjave spodnjega perila," je povedal Yokota. Ta je z delavci preživel pet dni, po poročanju ameriškega časopisa pa je bil tudi sam videti zelo izčrpan.

Japonsko veleposlaništvo v Sloveniji se je danes zahvalilo za izraze sožalja in pomoč pri soočanju s posledicami potresa in cunamija.

Dela še za več mesecev, potem več kilometrov neposeljenosti
Za odpravljanje posledic so potrebni v svojih poklicih izučeni delavci, delo po zdajšnjem vzoru pa se bo verjetno nadaljevalo še več mesecev. Zaradi popolnega kaosa in vsesplošnega uničenja v elektrarni je za zdaj reaktorje praktično nemogoče spraviti do popolne hladne zaustavitve.

Tudi ko bodo reaktorji popolnoma zaustavljeni, bo področje več kilometrov okoli nuklearke ostalo kontaminirano in ne bo primerno za življenje, poroča agencija Reuters. Tam so namreč nastale velike količine jedrskih odpadkov, ki jih bo verjetno treba zaliti z betonom, saj ni pričakovati, da bi se kdorkoli strinjal z njihovim prevozom. Živeti pa bo mogoče šele nekaj kilometrov od elektrarne.

Dodatne skrbi povzroča plutonij, ki je očitno že ušel iz reaktorja tri, ki se je edini napajal tudi s tem zelo strupenim elementom. Plutonij povzroča raka, njegova razpolovna doba pa je 24.400 let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.