G20 o majavem gospodarstvu

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V Ciudad de Mexicu se bo danes začelo dvodnevno srečanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20). V središču pogovorov bodo negotove razmere v svetovnem gospodarstvu in dolžniška kriza v območju evra, ki ne pojenja.
Oglej si celoten članek

 

Evropa bo na tapeti

V območju evra duhove še naprej burijo težave močno zadolžene Grčije in ugibanja o tem, ali bo Španija vendarle zaprosila za celoten paket mednarodne finančne pomoči. Čeprav je fiskalni položaj ZDA prav tako razlog za zaskrbljenost, preboja na tej točki ne gre pričakovati pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, ki bodo v torek.

"Ne boste presenečeni. Evropa bo ena od tem srečanja G20," je povedal neimenovani predstavnik Nemčije in dodal: "Evropa mora predstaviti dolgoročno krizno upravljanje."

Ukrepi pomirili razmere

Govorili bodo tudi o negotovih razmerah v gospodarstvu, saj je Mednarodni denarni sklad po junijskem vrhu G20 v Los Cabosu znižal napoved rasti svetovnega gospodarstva, ki naj bi letos znašala 3,3 odstotka.

Območje evra je po srečanju v Los Cabosu sicer naredilo dodaten korak v smeri oblikovanja bančne unije, aktiviralo je stalni sklad za zaščito evra (ESM), Evropska centralna banka pa je sprejela odločitev o vnovičnem posegu na trg državnih obveznic. To je nekoliko pomirilo razmere na finančnih trgih.

"Skupina G20 je bila in bo še naprej zelo pozorna na to, da trgom in gospodarskim akterjem pokažemo, da je prizadevanje za oblikovanje slavnih požarnih zidov pripeljalo do učinkovite zaščite. Da dokažemo, da je učinkovita, jo moramo uporabiti," je povedal namestnik mehiškega finančnega ministra Gerardo Rodriguez.

Odgovoru na vprašanje, ali bi Španija vendarle morala zaprositi za celoten paket mednarodne finančne pomoči, se je Rodriguez izognil. Srečanja se bo kot gost udeležil tudi španski minister za gospodarstvo Luis de Guindos.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.