Gadafi bi predal oblast

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi mirnejši dnevi v Tripoliju razkrivajo nasilje zadnjih spopadov. Gadafi je sporočil, da se je pripravljen pogajati o prevzemu oblasti.
Oglej si celoten članek

Libijski vodja Moamer Gadafi, za katerega še naprej nihče ne ve, kje se nahaja, je ameriškem medijem sporočil, da se je pripravljen pogajati o predaji oblasti. Njegov predstavnik je agenciji AP dejal, da bo pogajanja vodil Gadafijev sin Saadi. Potrdil je še, da se Gadafi še vedno nahaja v Libiji – včeraj so se pojavile špekulacije o tem, da je pobegnil v Alžirijo.

Vodja sveta upornikov je dejal, da trenutno ne potekajo nikakršna pogajanja, še vedno ne vedo, kje natančno se Gadafi nahaja. Uporniki se tudi ne mislijo pogajati, dokler se samodržec ne preda.

Kopljejo grobove


Zadnji dan je v Tripoliju minil relativno mirno, še vedno se slišijo streli in eksplozije. Prvi mir pa odkriva tudi prve znake grozodejstev zadnjih dni.

Poročali smo že, da obstajajo dokazi o množičnih pobojih. Prebivalci zdaj kopljejo večja grobišča, kamor bodo pokopali žrtve – tiste, ki niso umre v boju, med njimi so v glavnem civilisti in imigrantski delavci 

Na ulicah se razkrajajo trupla in gorijo smeti, kar tlakuje pot k še večji humanitarni krizi. Prebivalce pesti pomanjkanje vode, zdravil, električne energije. K nestabilnosti prispeva tudi dejstvo, da uporniki še niso oblikovali delujočega vodstva. Kot obljubljajo, bodo prve zaloge goriva prispele v Tripoli še danes.
Foto: Reuters Libija

Še naprej poteka boj za prevlado v Gadafijevem rojstnem mestu Sirta. Uporniki so odločeni, da bodo zavzeli mesto s silo, če pogajanja z Gadafijevimi privrženci ne bodo obrodila želenih sadov. Nato se je usmeril na napadanje Ras Lanufa, Sirte in še neosvojenega dela Tripolija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.