Gadafi bo miroval po afriško

Foto: Žurnal24
Režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija ustreza mirovni načrt Afriške unije. Z njegovim sprejetjem bi se končali osemtedenski krvavi spopadi v Libiji.
Oglej si celoten članek

Delegacija Afriške unije, ki jo sestavljajo predsedniki Južnoafriške republike, DR Konga, Mavretanije in Malija ter ugandski zunanji minister, se je v nedeljo zvečer v Tripoliju sešla z libijskim voditeljem Gadafijem. Novico, da je Gadafi prikimal načrtu Afriške unije, je na tiskovni konferenci v Tripoliju sporočil južnoafriški predsednik Jacob Zuma, a podrobnosti o načrtu še niso povsem jasne.

Pogovor tudi o odstopu Gadafija

Afriška unija je sporočila, da naj bi dogovor vključeval takojšnje premirje med sprtima stranema, dostavo človekoljubne pomoči v državo, zaščito tujih državljanov in dialog med vlado in uporniki o političnih rešitvah. Sporočili so še, da naj bi se z Gadafijem pogovarjali tudi o njegovem odstopu, a podrobnosti pogovorov niso znane, prav tako pa še vedno niso sprejeli dokončne odločitve.

"Delegacija bratskega voditelja Gadafija je sprejela naš predlog," je povedal Zuma in ob tem sile zveze Nato pozval, naj ustavijo napade na cilje libijske vlade. "Premirju moramo dati priložnost, da zaživi," je še dodal Zuma. Nato se na pozive še ni odzval.

Nato stopnjuje napade
Zveza Nato je v nedeljo še okrepila svoje napade na Gadafijeve sile, da bi oslabila Gadafijevo vojsko v Misrati in tako preprečila njeno napredovanje proti vzhodu, odgovorili pa so tudi na kritike upornikov, da se prepočasi odzivajo na napade Gadafijevih sil.

Težavna pogajanja z uporniki
Delegacija, ki poskuša doseči premirje v Libiji in ki ji je svoj blagoslov dala tudi Evropska unija, se bo v Bregi sestala še s predstavniki upornikov. Libijski uporniki so doslej zavračali pogovore, saj zahtevajo, da se Gadafi umakne z oblasti, medtem ko je režim v Tripoliju vztrajal, da mora Gadafi ostati.

Tiskovni predstavnik upornikov je tudi tokrat že zavrnil dogovor za premirje. "Tukaj ni več nobene druge možnosti kot vojaška rešitev spora, saj je diktatorjev jezik uničenje, in ljudje, ki govorijo njegov jezik, tudi razumejo samo ta jezik," je Ahmad Bani povedal za televizijo Al Džazira.

Premirje le malo verjetno
Predstavniki Afriške unije so že pred odhodom v Libijo obe strani pozvali, naj ustavita nasilje in omogočita dostavo človekoljubne pomoči ter začneta pogovore o političnih reformah v državi. Analitiki so prepričani, da je možnosti za dejansko premirje zelo malo, saj obe strani vztrajata pri svojem in nobena ni pripravljena na večje kompromise, ki bi jih potrebovali za dokončno ustavitev ognja. Zato bi po njihovem mnenju spopadi v Libiji lahko povzročili delitev med Zahodom in Vzhodom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.