Gadafijevi milijončki tudi Sarkozyju?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi naj bi finančno pomagal francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju med njegovo predvolilno predsedniško kampanjo leta 2007. Sarkozy naj bi tako dobil 50 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Francoska spletna stran Mediapart trdi, da so pridobili zaupni dokument, ki naj bi dokazoval, da je Gadafi obsežno financiral predvolilno kampanjo Nicolasa Sarkozyja.

Sarkozy je že zanikal, da je med volilno kampanjo leta 2007 od Gadafijeve družine prejemal denar. Kot je pojasnil, je bil pokojni diktator Moamer Gadhafi "znan po tem, da je govoril neumnosti," Gadafijevega sina pa pozval, da preda dokaze donacij, še poroča CNN.

Kot je zjutraj poročal britanski časnik The Guardian, so se podobni sumi pojavili pred letom dni, ko je Gadafijev sin Seif al-Islam trdil, da je Tripoli pomagal financirati Sarkozyjevo predvolilno kampanjo leta 2007, in zahteval od Sarkozya, ki je vodil vojno proti libijskemu voditelju, da naj vrne ta denar.

Seif al-Islam je nato celo zagrozil, da bo v javnost posredoval podrobnosti omenjene bančne transakcije. Tiskovni predstavnik francoskega predsednika je za Le Monde očitke o Gadafijevem financiranju kampanje že zavrnil.

"Vemo, da ti dokumenti obstajajo, ampak prvič se je zgodilo, da smo lahko videli podrobnosti v njem," je za The Guardian dejal novinar Fabrice Arfi iz Mediaparta. "In tam je zelo veliko podrobnosti, med katerimi so tudi datumi, kraji in zneski," je še dodal.

Eden izmed dokumentov je tako po navedbah Arfija tudi vladni zaznamek, v katerem piše, kako je Sarkozy obiskal Libijo s svojimi ožjimi sodelavci. Tema pogovora pa naj bi bilo predvsem financiranje njegove predsedniške kampanje.

Nekdanji libijski voditelj je bil nato povabljen na obisk v Francijo kmalu po Sarkozyjevi zmagi na volitvah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.