George Bush si ne upa v Evropo

Foto: Žurnal24 Med prvimi se je odzval George Bush mlajši. (Foto: Reuters)
George Bush je bil prisiljen odpovedati potovanje v Švico. Razlog? Nekdanji ameriški predsednik naj bi se ustrašil aretacije. Gostitelji navedbe seveda zanikajo.
Oglej si celoten članek

Legendarni protiteroristični predsednik George Bush bi moral imeti 12. februarja govor na židovski večerji v Ženevi, kar naj bi bil njegov prvi obisk Evrope po izteku predsedniškega mandata. Najava Bushevega obiska je izzvala burno reakcijo evropskih aktivistov za človekove pravice, ki so najavili, da bodo v primeru obiska pripravili proteste, poleg tega pa naj bi zaprosili tudi za reakcijo sodnih organov. Busha namreč številni obtožujejo, da je v času svojega predsedovanja odobril mučenje posameznikov, ki naj bi bili odgovorni za posamezne teroristične dejavnosti, poroča Washington Post.

Organizacija Center za ustavne pravice, ki ima sedež v New Yorku, je pred kratkim objavila, da bodo od švicarskih oblasti zahtevali kazenski pregon zoper Busha, saj ta v Združenih državah ni izvedljiv.

Žalosten, saj se je obiska veselil
"Predsednik Bush se je veselil govora o svobodi, obenem pa je nameraval z udeleženci večerje deliti svoje izkušnje iz osemletnega predsedniškega mandata,“ je dejal Bushev tiskovni predstavnik David Sherzer in dodal, da je nekdanjemu predsedniku ZDA zelo žal, da je moral odpovedati potovanje v Ženevo.

Škodo je poskušal omiliti odvetnik judovske organizacije, ki naj bi bil gostitelj Busha. "Obisk predsednika je bil odpovedan, ker je obstajal strah, da bi se demonstracije sprevrgle v nasilne proteste, in ne zaradi obstoja tveganja pravnega pregona," je dejal Robert Equey.

"Karkoli trdijo Bush ali njegovi gostitelji, smo mi prepričani, da je bil obisk odpovedan prav zaradi strahu pred morebitnim pregonom. Sporočilo civilizirane družbe je preprost: 'Če ste mučitelj, izredno skrbno načrtujte svoje obiske'. Proces dokazovanja odgovornosti je dolg, vendar pa nikakor ne bomo odnehali,“
so sporočili iz Centra za ustavne pravice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.