"Glasovali bomo za brexit"

Foto: Profimedia Gubraltar
Španija umaknila pridržke na dogovor o brexitu zaradi Gibraltarja.
Oglej si celoten članek

Španija je umaknila pridržke na dogovor o brexitu zaradi Gibraltarja, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil španski premier Pedro Sanchez. Pred tem so Španija, Evropska unija in Velika Britanije dosegle dogovor o poteku prihodnjih pogajanj glede ozemlja na skrajnem jugu Iberskega polotoka, ki je od 1713 pod britansko suverenostjo.

"Španskega kralja sem pravkar seznanil, da smo dosegli dogovor o Gibraltarju. Španija (...) glasovali bomo za brexit," je v televizijskem nagovoru dejal Sanchez, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavna ovira je odpadla

Dogovor med britansko vlado in vlado Gibraltarja predvideva, da dogovor o odhodu Velike Britanije iz EU ne bo vplival na status britanskih pogajanj o njihovih ozemljih v prihodnosti.

Z dogovorom je odpadla glavna ovira za dogovor o brexitu, ki vsebuje tako ločitveni sporazum kot politično izjavo o prihodnjih odnosih in ga bodo voditelji držav članic EU predvidoma potrdili na nedeljskem izrednem vrhu v Bruslju.

Španija je v minuli dneh zagrozila, da v nedeljo ne bo podprla dogovora, če od Londona in Bruslja ne bo dobila zagotovila, da bo Madrid imel pravico veta na kakršnikoli dogovor o prihodnjih odnosih z Gibraltarjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:40 24. November 2018.

    Najbrž so vse članice za brexit. zakaj bi kdo v eu glasoval prot?

  • 18:03 24. November 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.