Glavaš ne bo izročen Hrvaški

Foto: Žurnal24 Glavaš ostaja na svobodi. Foto: 24sata
Drugostopenjsko sodišče v BiH je zavrnilo zahtevo po izročitvi Branimirja Glavaša Hrvaški.
Oglej si celoten članek

Branimir Glavaš, obtožen vojnih zločinov v Osijeku leta 1991, bo še naprej užival na svobodi, piše 24sata. Sodišče je odločilo, da njegove izročitve ne določa noben obvezujoč mednarodnopravni dokument. S to odločitvijo ni skoraj nobene možnosti več, da bi BiH Glavaša izročila Hrvaški. Da bi do tega prišlo, morata obe državi spremeniti zakon o izročitvi državljanov.

Rešuje ga državljanstvo BiH
52-letni Glavaš, ki ga je zagrebško sodišče 8. maja obsodilo na deset let zapora zaradi vojnih zločinov nad srbskimi civilisti v Osijeku leta 1991, je v BiH pobegnil na dan izreka sodbe. Pristojna saborska komisija mu je nato odvzela poslansko imuniteto, nato pa so za njim v Zagrebu izdali mednarodno tiralico. Ima dvojno državljanstvo - hrvaško in bosanskohercegovsko. BiH bi ga lahko Hrvaški izročila, če bi imel samo hrvaško državljanstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.