Goce razpadel v atmosferi

Foto: ESA
Foto: ESA
Satelit Goce je zgodaj davi vstopil v Zemljino atmosfero. Večina satelita je zgorela, nekaj njegovih delov pa naj bi padlo na Zemljo. O škodi ne poročajo.
Oglej si celoten članek

Pet metrov dolg in 1,2 tone težek satelit je ob vstopu v Zemljino atmosfero razpadel na več delov in večinoma zgorel, je sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA), ki ima sedež v italijanskem Frascatiju.

Glede na domneve znanstvenikov naj bi nekaj več kilogramov težkih delov satelita padlo tudi na Zemljo. Prve ocene kažejo, da bi se to lahko zgodilo nekje na poti med Vzhodno Azijo, zahodnim Pacifikom in Antarktiko, poroča britanski BBC.

Pri tem naj ne bi nastala gmotna škoda. V preteklosti je že več deset satelitov na podoben način in brez nesreče končalo svojo misijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oktobra mu je zmanjkalo goriva

Goce je med drugim posnel nove, natančnejše fotografije Zemljine površine, tudi do centimetra natančne višinske točke. Zbrani podatki so med drugim potrdili zvišanje morske gladine in spremembe tokov. Goce je tudi zaznal za človeško uho neslišne infrardeče žarke, ki jih je marca 2011 sprožil močan potres na Japonskem.

Prvotno je bilo predvideno, da bo misija satelita Goce trajala zgolj leto in pol, zaradi manjše Sončeve aktivnosti pa je bilo goriva dovolj za trikrat dlje. Oktobra letos je dokončno zmanjkalo goriva, nato pa je po treh tednih satelit prenehal delovati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.