Grčija vztraja pri gradnji ograje

Foto: Žurnal24 Grški policisti patruljirajo na delu meje s Turčijo, blizu mesta Orestiada. (Fot
Gradnja 12,5 kilometra dolge ograje ob meji s Turčijo je nujna, pravi grški minister za priseljevanje. V Bruslju in humanitarnih organizacijah zaskrbljeni, da bodo s tem škodili zakonitim prosilcem za azil.
Oglej si celoten članek

"Načrtovana gradnja ograje na delu meje s Turčijo je nujna, saj je v minulem letu v Grčijo nezakonito vstopilo več kot sto tisoč ljudi, država pa takšnih številk ne more več tolerirati," je dejal grški minister za priseljevanje Christos Papoutsis.

Po podatkih Evropske agencije za zunanje meje Frontex je oktobra lani dnevno v Grčijo nezakonito vstopilo povprečno 245 migrantov, večinoma na kopnem prehodu s Turčijo v severozahodni Grčiji. ''To je tudi razlog, zakaj je predlagano ograjo treba zgraditi," je še dejal Papoutsis in dodal, da je ograja ''preventivni ukrep za zajezitev nezakonitega priseljevanja in bo zgrajena le ob kopnem delu meje s Turčijo''.

Močan, a tudi barbarski ukrep
Komunistični stranki Grčije se zdi načrtovani ukrep gradnje 12,5 kilometra dolge ograje "barbarski", Kalliopi Stefanaki, predstavnica grškega visokega komisariata za begunce (UNHCR), pa je gradnjo opisala kot "močan ukrep" in ob tem dejala, da ima vsaka država pravico do zaščite svojih meja.

''Strinjamo se, da je Grčija upravičena do povečanja varnosti svojih meja na kakršenkoli način, ki se ji zdi primeren, zaskrbljeni pa smo nad zaščito pravic zakonitim prosilcem za azil,'' je dejala Stefanakijeva in še dodala, da je UNHCR Grčijo in Turčijo že večkrat pozval k posodobitvi sistemov za azil. 

Že v ponedeljek pa je v Bruslju Michele Cercone, tiskovni predstavnik evropske komisarke za notranje zadeve Cecilie Malmström, dejal, da so ''zidovi in mreže kratkoročni ukrepi, ki ne omogočajo strukturnih rešitev za boj proti nezakonitemu priseljevanju".

Kot je znano, naj bi bila ograja podobna tisti, ki so jo na meji z Mehiko postavile ZDA. Grški minister po poročanju tujih agencij načrt gradnje brani, saj je grško-turška meja v zadnjem času postala glavni prehod za nezakonite priseljence, ki želijo vstopiti v Evropsko unijo. Samo od januarja do novembra 2010 so na njej prijeli več kot 32.500 priseljencev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.