Grčiji grozi začasna izključitev iz schengna

Foto: EPA
Foto: EPA
Če Grčija ne bo kmalu izpeljala dogovorjenih ukrepov za obvladovanje begunske krize, državi po poročanju medijev grozi začasna izključitev iz schengenskega območja. Visok predstavnik notranjega ministrstva v Atenah je sicer to zanikal.
Oglej si celoten članek

Britanski časnik Financial Times je danes poročal, da se znotraj EU krepi nezadovoljstvo zaradi nasprotovanja Grčije, da sprejme pomoč od zunaj. Nekateri vodilni predstavniki EU tako menijo, da je grožnja z izključitvijo Grčije iz schengna še edino sredstvo, s katerim bi grškega premierja Aleksisa Ciprasa prepričali, da izpolni svoje obljube in sprejme pomoč EU.

V letošnjem letu je grško mejo prečkalo več kot 700.000 migrantov.

Če bo EU uresničila svojo grožnjo, bo začasna izključitev Grčije iz prva po letu 1985, ko je nastalo schengensko območje.

Grčija sicer zavrača večje angažiranje agencije EU za nadzor zunanje meje Frontex na grški meji. Atenam tudi očitajo, da niso pripravljene sprejeti humanitarne pomoči EU, in da niso sposobne izboljšati sistema za registracijo beguncev.

EU Grčiji: Ukrepajte, sicer bodo sankcije

Evropski notranji ministri, ki se bodo sestali v petek, naj bi Grčiji dali vedeti, da ji grozijo bolj drastični ukrepi, če ne bo ukrepala pred vrhom EU sredi decembra.

Grčija naj bi bila ta teden deležna že več tovrstnih opozoril, med drugim s strani luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna, ki je bil na obisku v Atenah, je še poročal FT.

Državni sekretar na grškem notranjem ministrstvu, pristojen za priseljevanje, Janis Muzalas je danes zanikal, da bi bilo mesto njegove države v schengnu pod vprašajem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je zatrdil, je poročanje FT polno "laži in sprevračanj".

Kot je dejal, določene države članice EU Grčijo zmotno krivijo za težave celotne povezave, npr. za zamude pri vračanju ekonomskih migrantov. Pisanje FT po njegovem odraža to pogosto izrečeno kritiko s strani nekaterih držav članic. Katerih točno, Muzalas ni pojasnil, so pa med bolj kritičnimi Slovaška, Madžarska in nekatere druge srednjeevropske države.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:20 4. December 2015.

    ...sam finančne krize pa "nimajo več". A ni zanimivo.

  • 22:02 2. December 2015.

    3 milijarde, ki jih je EU namenila Turčiji, bi morala EU nameniti zaščiti zunanjih meja Evrope!! Ta celina bo kmalu …

  • 20:11 2. December 2015.

    Potrebno bi jih bilo brcnit iz EU !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.