Grčiji znova gledajo pod prste

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Predstavniki trojke bodo znova preverjali, ali Grčija izpolnjuje zaveze, ki jih je dala v zameno za pomoč. Samaras: recesija v Grčiji bi letos lahko bila še veliko globlja, kot so pričakovali.
Oglej si celoten članek

V Grčiji se mudijo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Od njihovih ugotovitev bo odvisno, ali bo Grčija dobila naslednji obrok posojila oziroma ali se bo lahko izognila bankrotu.

Trojka bo raziskala, kako namerava grška vlada spraviti v tek nepriljubljene strukturne reforme. Zanima jo predvsem, kaj je z napovedanim krčenjem javne porabe.

Atene zamujajo

Grške oblasti so namreč v okviru februarja letos podpisanega dogovora obljubile, da bodo med letoma 2013 in 2014 v javne finance zarezale še za 11,5 milijarde evrov.

Načrt varčevanja naj bi predstavile junija, a tega niso storile. Atene močno zamujajo tudi z izvajanjem načrta privatizacije državnega premoženja.

Prav od poročila trojke bo odvisno, ali bo Grčija do septembra prejela novo tranšo posojila držav z evrom in IMF, vredno 31,5 milijarde evrov, ali ne.

Če grška vlada teh sredstev ne bo prejela, ne bo uspela servisirati državnega dolga. Prav tako ne bo sposobna izplačati plač in pokojnin.

Ne bodo odobrili podaljšanja

Nova konservativna vlada Antonisa Samarasa je sicer upala, da bo lahko čas za fiskalne prilagoditve podaljšala za dve leti, saj naj bi nepričakovano huda recesija onemogočila uresničitev prej pripravljenih načrtov o proračunskih prihodkih.

A grške prošnje očitno ne bodo uslišane. Evrske države in IMF so dali Atenam že vedeti, da niso v položaju, da bi lahko zahtevale več časa, saj z reformami, h katerim so se zavezale, že močno zamujajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:11 24. Julij 2012.

    Vojaške izdatke ne smejo zniževat, še manj pa ukiniti. Vsaj tistih investicijskih izatkov ne, za nakup vojaške opreme in orožja. …

  • 10:08 24. Julij 2012.

    Vsaki bankrotirani državi , je potrebno takoj ukiniti vojsko, vojne izdatke, opremo in orožje pa prodati!. Zakaj se v tem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.