Grkškim bankam pošli bankovci za 20 evrov

Foto: EPA
Foto: EPA
Medtem ko so oči EU in finančnega sveta uprte v grški referendum, pa so tamkajšnje banke pod velikim pritiskom, kaj se bo zgodilo v primeru zavrnitve nadaljnjega varčevanja. Dobesedno zmanjkalo je že bankovcev za 20 evrov.
Oglej si celoten članek

Pred dnevi so zaradi silnega navala na banke in bankomate v državi uvedli omejitev, po kateri lahko domačini dvigujejo le še po 60 evrov na dan. Vendar pa je po poročanju dopisnice Sky News ta meja v resnici 50 evrov, saj je vsem grškim bankam že zmanjkalo bankovcev po 20 evrov. Očitno so namreč težave tudi z 10-evrskimi novci oziroma jih v bankomate praktično ne vstavljajo.

A pomanjkanje plačilnega sredstva pest tudi malo trgovino. "Vsi prihajajo z 20-evrskimi bankovci, ki jih dvignejo z bankomatov," je po poročanju Reutersa dejala prodajalka zelenjave na tržnici v Atenah. "Imamo hude probleme z drobižem."

Male trgovine imajo zato velikanske težave, če želijo sploh sprejeti denar kupcev, saj ne morejo vračati ostanka. Kjer je mogoče, zato vsi plačujejo s karticami, manj težav imajo tudi v območjih, kjer je veliko turistov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.