Grozi s "strupeno tabletko"

Foto: Žurnal24 Julian Assange
Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Juilan Assange: Zaprite me ali ukinite spletno stran. Imam "strupeno tabletko".
Oglej si celoten članek

Julian Assange, ustanovitelj spletne strani WikiLeaks, ki je minuli teden razburkala diplomatsko in svetovno javnost, je zagrozil s "stupeno tabletko" - novo objavo tajnih mednarodnih dokumentov, v primeru njegove aretacije ali ukinitve razvpite spletne strani.

V t. i. dokumentu "Insurance" (Zavarovanje), ki je bil na spletu dostopen že julija, je več vsebin, ki so za javnost zaprte in zaščitene s posebnim digitalnim ključem, za katerega strokovnjaki pravijo, da ga praktično ni mogoče zlomiti. Assange po poročanju Fox Newsa sedaj grozi, da bo dokumente, ki se med drugim nanašajo na Bristish Petroleum in zloglasni zapor Guantanamo, odprl javnosti.

Assangeov odvetnik Mark Stephens je medtem za BBC povedal, da se bo Assange boril proti izročitvi Švedski, ki je zanj izdala mednarodni zaporni nalog zaradi sumov poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja, saj je pregon očitno "politično motiviran".

Na udaru tudi Kitajci
Iz ene zadnjih objavljenih depeš, ki jih razkriva WikiLeaks, izhaja, da so bili v ozadju kibernetskih napadov na spletnega velikana Google vpleteni visoki predstavniki kitajskih oblasti. Depešo, ki jo je v Washington letos poslalo ameriško veleposlaništvo v Pekingu, sta razkrila časnika Guardian in New York Times.

Izhajajoč iz razkritih dokumentov naj bi kibernetski napad na sistem Googla koordinirala kitajska vlada, vodili pa naj bi ga iz politbiroja Kitajske komunistične partije. Iz dokumentov sicer ni razvidno, ali naj bi za napade vedela tudi kitajski predsednikin premier.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.