Grška borza odprta, borzni indeks strmoglavil

Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI
Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI
Po petih tednih se je danes zopet odprla grška borza. Borzni indeks je ob odprtju strmoglavil.
Oglej si celoten članek

Grški borzni indeks ASE je ob odprtju borze v Atenah, ki se je danes odprla po petih tednih prekinitve zaradi pogajanj Grčije z bankami upnicami, upadel za največ 23 odstotkov.

Najnižje pa so padle delnice bank Piraeus, Alpha Bank, Eurobank in National Bank of Greece SA. Kot navaja Bloomberg so delnice vseh strmoglavile za 30 odstotkov, na kolikor je tudi postavljena omejitev trgovanja.

Za domače borznike je grška vlada uvedla tudi nekatere omejitve vezane na poreklo sredstev, delnice in obveznice lahko tako kupujejo le s sredstvi, ki so bila nakazana iz tujine, depozitov, denarjem iz bodočih prodaj delnic oziroma obstoječih računov pri posrednikih. Teh omejitev za tujce ni. 

Foto: Print screen ASE indeks

Grčija sicer že nekaj časa rahlja kapitalske omejitve, ki jih je uvedla 29. junija, pred referendumom o pogojih, ki so jih v zameno za nadaljnjo pomoč zahtevali tuji posojilodajalci. Banke so se znova odprle 20. julija, na bankomatih pa lahko Grki zdaj namesto 60 evrov dnevno dvignejo do 420 evrov tedensko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:40 3. Avgust 2015.

    pa je šlo 30% miljardne "pomoči" Grčiji... EU 0, špekulanti 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.