Grški premier preživel nezaupnico

Foto: EPA
Foto: EPA
Grški parlament je malce pred polnočjo v torek s 155 glasovi proti 143 in dvema vzdržanima izglasoval zaupnico vladi premierja Georgea Papandreuja.
Oglej si celoten članek

Za zaupnico je bilo potrebnih 151 glasov, socialisti premierja Georgea Papandreuja pa imajo v 300-članskem parlamentu 155 sedežev.

Premier je vlado preoblikoval minuli petek, da bi rešil hudo dolžniško krizo v državi in pomiril nezadovoljstvo v lastni stranki socialistov. Med drugim je zamenjal dosedanjega finančnega ministra Georgea Papakonstantinuja in na njegovo mesto imenoval Evangelosa Venizelosa.

Za preoblikovanje se je Papandreu odločil po tem, ko so opozicijski konservativci zavrnili ponudbo za oblikovanje velike koalicije, s katero si je premier želel zagotoviti podporo pri reformah, ki so potrebne za pridobitev dodatne finančne pomoči prezadolženi državi.

S privatizacijo do 78 milijard premoženja

Vlado premierja Papandreuja po izglasovani zaupnici zdaj čaka nov izziv, saj mora parlament do konca junija potrditi še nov sveženj varčevalnih ukrepov in privatizacijski načrt v višini 78 milijard evrov. To je nujno, da Grčija dobi naslednji obrok posojila in se s tem izogne bankrotu.

Peti obrok posojil znaša 12 milijard evrov in spada v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih, od česar območje evra prispeva 80 milijard, preostalo pa Mednarodni denarni sklad (IMF). Grčija ta denar potrebuje do sredine julija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.