Hanžek o nestrpnosti v slovenski politiki

Foto: Žurnal24 Matjaz Hanzek Foto: Žurnal24 Izbrisani Foto: Žurnal24 Lezbijki Reuters Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 france cukjati Foto: Boštjan Tacol Janez Janša Foto: Žurnal24 Saso Pece zurnal 050109 Foto: Žurnal24 jelincic Foto: Žurnal24 Različne organizacije za človekove pravice so si enotne, da je kazen premila.
Ameriška depeša. Bivši ombudsman Matjaž Hanžek je zaskrbljenost glede nekaterih perečih tematik v Sloveniji delil z veleposlanikom v Ljubljani, Thomasom B. Robertsonom.
Oglej si celoten članek

Matjaž Hanžek je leta 2004 poudaril tri tematike s področja zagotavljanja človekovih pravic, kjer ima po njegovem Slovenija največ težav:

  • Dolgotrajno vprašanje izbrisanih, ki se tiče bivših državljanov Jugoslavije.
  • Iskanje izgovorov pred sprejetjem pravnega akta, ki bi uredil možnosti posvojitev otrok tudi za istospolno usmerjene.
  • Socialni in politični status Romov.

Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi izjav takratne nove oblasti – omenil je člana stranke SDS Franceta Cukjatija, ki se je zavzemal za to, da samske ženske ne bi dobile pravice do umetne oploditve. Šef SDS-a in takratni premier Janez Janša je podprl referendum glede vprašanja izbrisanih. S tem je ravnal v nasprotju z odločitvijo ustavnega sodišča, je dejal Hanžek. Član stranke SNS Sašo Peče (kasneje Lipa) je ombudsmanu dal misliti z izjavo, da nikoli ne bi šel na kavo z gejem ali temnopolto osebo; ob omembi Zmaga Jelinčiča (SNS) pa je Hanžek povzel njegovo izjavo, s katero je Slovencem dejal, da bi se morali pred Romi varovati s strelnim orožjem.

Zaključil je v bolj pozitivnem tonu. Na koncu se je namreč nasmehnil in dejal, da se Slovenija na teh področjih še vedno v primerjavi z drugimi državami dobro drži. Ameriški diplomat pa je sklenil, da Hanžek odkrito goji preferenco do levosredinskih političnih strank, a da so njegovi pomisleki upravičeni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:32 8. September 2011.

    mah vi slovenci ste nastali kot posledica vaše nestrpnosti, takšni ste, kaj čemo..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.