Hekerji kradli številke kreditnih kartic

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hekerji so v ZDA sedem let kradli številke kreditnih kartic in podjetjem povzročili več sto milijonov dolarjev škode.
Oglej si celoten članek

Ameriški zvezni tožilec Paul Fishman je včeraj v Newarku objavil obtožnice proti trem ruskim in enemu ukrajinskemu hekerju, ki so sedem let kradli številke kreditnih in plačilnih kartic v ZDA. Dva od obtoženih sta za zapahi, trije na prostosti.

Rusi in Ukrajinec so ukradli in prodali 160 milijonov številk kreditnih in plačilnih kartic. Računalniški vlomilci so ukradene številke prodajali strankam, ki so potem z njimi opravljale nakupe ali dvigale denar na bankomatih. Največ, 130 milijonov številk, so sneli iz sistema podjetja za obdelavo plačil s karticami za majhna in srednje velika podjetja Heartland Payment Systems iz Princetona, s čimer so povzročili za 200 milijonov dolarjev izgub. Številke kartic so kradli tudi podjetjem Global Payment Systems, Commidea in Visa.

V ZDA so ujeli 29-letnega Dimitrija Smiljaneca, na Nizozemskem pa so prijeli 32-letnega Vladimirja Drinkmana. Na prostosti so še 26-letni Aleksander Kalinin, 32-letni Roman Kotov in 26-letni Mihail Ritikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.