Hekerji napadli zapor

Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Kibernetski napad je povzročil blokado ameriškega zapora.
Oglej si celoten članek

Napad z izsiljevalsko programsko opremo je pretekli teden v ameriški zvezni državi Nova Mehika povzročil krajše zaprtje zapora, onemogočil delovanje varnostnih kamer in zapornike omejil na svoje celice, pisanje v sodnih spisih povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kibernetski napadalci so pretekli teden vdrli v računalniški sistem, ki nadzoruje strežnike in dostop do interneta v Metropolitanskem centru za pridržanje v okrožju Bernalillo v Novi Mehiki. Za kratek čas je bil onemogočen sistem samodejnih vrat v zaporu, zaradi česar je moralo osebje ročno odkleniti vsako celico, ko so želeli priporniki iti na telovadbo.

"Pomanjkanje pokritosti s kamerami (...) povzroča pomembno varnostno zaskrbljenost za varnost osebja in zapornikov v času, ko so slednji zunaj celic," piše v sodnih spisih. Zaradi tega so bili vsi zaporniki, tudi tisti na splošnih oddelkih, začasno omejeni na svoje celice, razen v primeru zdravstvene oskrbe.

Zapor je bil le eden od objektov na območju, ki ga je prizadel kibernetski napad. Ta je namreč onemogočil tudi storitve drugod v Bernalillu, najbolj naseljenem okrožju Nove Mehike. Med drugim je prišlo do težav z izdajo poročnih dovoljenj, registracijo volivcev in transakcij z nepremičninami.

Storilci še niso znani

Oblasti še niso podale informacij o tem, kdo stoji za kibernetskim napadom ali kakšne so bile njihove morebitne zahteve.

ZDA so lani ponudile 10 milijonov dolarjev nagrade za pomoč pri iskanju vodij tolpe Darkside, ruske organizacije, ki jo Washington krivi za napad, v katerem je bil zaprt eden največjih naftovodov v državi.

Napadi izsiljevalske programske opreme, pri katerih heker vzame podatke od žrtve ali prevzame nadzor nad računalniškim sistemom, dokler ni plačana odkupnina, postajajo vse pogostejši, saj se več uradnih in komercialnih poslov izvaja na spletu. Samo v prvi polovici leta 2021 je bilo ameriškim oblastem prijavljenih za več kot pol milijarde dolarjev plačil, povezanih z izsiljevalsko programsko opremo, čeprav naj bi bili resnični stroški precej višji, še poroča AFP.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.