Hillary bi Billa naredila za prvo damo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hillary Clinton naj bi danes objavila svojo kandidaturo za predsednico ZDA z videoposnetkom na družabnih omrežjih.
Oglej si celoten članek

Če se bo res odločila za kandidaturo, v ZDA prevladuje prepričanje, da ima prav Clintonova največ možnosti, da tudi dobi podporo demokratske stranke za nominacijo.

Clintonova naj bi kandidaturo oznanila opoldne po lokalnem času, in sicer v videoposnetku, objavljenem na spletnih družbenih omrežjih. Na Twitterju ima denimo več kot tri milijone sledilcev. Nato naj bi se odpravila v zvezne države, kjer bodo leta 2016 najprej potekale strankarske volitve. Ustavila naj bi se v Iowi in New Hampshiru, kjer bo imela srečanja z volivci v majhnih skupinah na njihovih domovih.

Kdor želi postati predsedniški kandidat, mora v ZDA na internih volitvah najprej prepričati člane svoje stranke, kar Clintonovi leta 2008 ni uspelo, saj jo je presenetljivo premagal Barack Obama in postal demokratski kandidat za predsednika in predsednik. 

Obama: bila bi odlična predsednica

Ta je ob izteku svojega mandata poln hvale o Clintonovi, ki bi lahko postala prva predsednica ZDA v zgodovini. "Mislim, da bi bila odlična predsednica," je dejal o 67-letni Clintonovi, ki ji je v svoji prvi administraciji zaupal položaj zunanje ministrice.

Foto: EPA Bill Clinton Republikanci na uradno kandidaturo Clintonove čakajo že vse od leta 2013, ko je zapustila položaj državne sekretarke. Proti njej bodo njeni nasprotniki najbrž uporabili teroristični napad na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju leta 2012, uporabo zasebnega elektronskega naslova, s katerega je brisala številna sporočila ter fundacija njenega soproga Billa Clintona, kjer se namiguje o malverzacijah, a konkretnih dokazov ni. 

V skladu z ameriško politično tradicijo bi moral biti na vrsti za predsedniško kandidaturo demokratov sedanji podpredsednik Joseph Biden, a Clintonova je močnejša kandidatka in z njo ima stranka možnost vnovičnega preboja v Belo hišo. Trenutno vse ankete kažejo, da Clintonova zanesljivo vodi tudi proti vsem možnim republikanskim kandidatom.

Biden se sicer še ni izjasnil, ali bo kandidiral za predsednika. Enako velja za ostale demokrate, z izjemo nekdanjega senatorja iz Virginije Jima Webba, saj čakajo na Clintonovo. Pri republikancih pa sta doslej kandidaturo napovedala senatorja Paul Rand in Ted Cruz.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.