Hotel je začeti rasno vojno

Foto: EPA
Foto: EPA
Enaindvajsetletni Dylann Roof, ki je minulo sredo v cerkvi v Charlestonu v Južni Karolini ubil devet ljudi, naj bi streljal iz sovraštva do druge rase.
Oglej si celoten članek

Dylann Roof je včeraj popolnoma brez čustev stopil pred sodnika, kjer je navedel le svoje ime, starost, naslov in ob tem dejal, da je brezposeln. Na sodišču se je pojavilo tudi več sorodnikov ubitih v streljanju, kot poročajo ameriški mediji, pa je Roofov obraz ostal brezizrazen tudi po tem, ko so mu izrekli besede odpuščanja.

Foto: EPA Streljanje v Cherlestonu "Nikoli je več ne bom mogla prijeti za roko, a ti odpuščam," je dejala hčera pokojne Ethel Lance, ki je umrla na sredinem biblijskem krožku. "Prizadel si me in prizadel si veliko ljudi, ampak Bog ti odpušča in prav tako ti jaz," je še povedala hčera pokojne na sodišču, po tem ko je sodnik bližnje ustreljenih povabil, da naj spregovorijo in delijo svoje misli.

Da gre za rasni zločin, se je domnevalo še preden so zaslišali 21-letnika, saj episkopalna afriška cerkev v Charlestonu velja za zgodovinsko pomembno središče afroameriške skupnosti v Južni Karolini. Po neuradnih informacijah, o katerih piše CNN, pa naj bi Roof svojim prijateljem v preteklosti omenjal, da bi rad začel "rasno vojno“.

Roofov bratranec Scott Roof je za The Independent povedal, da se je spremenil pred približno dvema letoma: "Dylann je bil normalen dokler ni začel poslušati neonacistične "White Power" glasbe. Čez rob pa ga je potisnilo, ko je dekle, ki mu je bilo všeč, začelo hoditi s temnopoltim fantom."

Devetkratni umor v Charlestonu, je v nagovoru obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da se moramo proti rasizmu v družbi soočiti skupaj. "Dosegli smo že velik napredek, a moramo biti še vedno pazljivi, saj rasizem še vedno živi."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • Ja..lahko človk zgleda še tko lep in karizmatičen..pa še vedno lahko potem dela take nečloveške stvari....ampak folk pa še kr …

  • mph
    22:13 20. Junij 2015.

    70 let po svetovni vojni in nacisti in fašisti lahko organizirajo legalno parade, odpirajo se spomeniki njihovim sodelavcem, .... Vse …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.