Hrana od danes menda varnejša

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V EU začenja danes veljati nov seznam dovoljenih aditivov za živila. Na seznam so uvrščeni samo aditivi, za katere je bilo z znanstveno oceno dokazano, da so varni za uporabo.
Oglej si celoten članek

Glavna prednost nove zakonodaje je preglednost, saj so aditivi na seznamu jasno navedeni in razvrščeni po kategorijah živil, ki se jim lahko dodajajo.

Aditivi za živila se uporabljajo za različne namene, kot so podaljševanje uporabnosti, barvanje in slajenje živil. Glavne zahteve za uporabo aditivov določajo, da morajo biti varni, tehnološko utemeljeni, potrošnikov pa ne smejo zavajati in morajo prinašati prednosti oziroma koristi za potrošnike, so v petek sporočili iz Bruslja.

Koristi aditivov za potrošnike npr. zajemajo ohranjanje hranilne vrednosti živil, izboljšanje njihove kakovosti, stabilnosti in organoleptičnih lastnosti ter pomoč pri proizvodnji, predelavi, pripravi, prevozu in shranjevanju živil.

Za zagotavljanje nadaljnje varne uporabe dovoljenih aditivov za živila trenutno poteka tudi obsežen program njihovega ponovnega ocenjevanja, ki ga izvaja Evropska agencija za varnost hrane (Efsa).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.