Hrvaška krči kampe za "nagce"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Od 33 kampov, kolikor jih je bilo konec 80-ih let, jih ima naša južna soseda danes le še deset. Kljub temu so po kapacitetah za naturiste tretji v Evropi.
Oglej si celoten članek

"Hrvaška je leta 1961 odprla prvi komercialni kamp za naturiste na svetu, Koversada v Vrsarju. Prvo nudistično plažo je dobila še pred tem, leta 1936, ko je britanski kralj Edward VIII z dekletom Willis Simons na Rabu, ki ga je obiskal med potovanjem po Jadranu, lokalne oblasti zaprosil, da se gol kopa v zalivu Kandarola in ker je šlo za kralja, so mu oblasti to dovolile," piše spletni portal Dnevnik.hr, ki ugotavlja, da se turistična ponudba v tem segmentu na Hrvaškem v zadnjih desetletjih zmanjšuje.

Turistično zelo razvita Francija je začela naturistične kampe odpirati šele deset let za Hrvaško, a medtem ko se v zadnjih desetletjih število naturističnih centrov zaprtega in odprtega tipa v Evropi povečuje, pri tem predvsem prednjačita Španija in Portugalska, so se na Hrvaškem mnogi kampi zaprli ali skrčili. Od 33 naturističnih kampov, kolikor jih je bilo konec 80-ih let, jih ima Hrvaška danes le še deset. Kljub temu je po kapacitetah za naturiste še vedno tretja v Evropi.

V Istri cveti, v Dalmaciji v zatonu

"Zgodil se nam je neokonzervatizem, ki se je na Hrvaškem pojavil na začetku 90-ih let. Zgodila se nam je vojna, uničenje objektov. Po vojni se je spremenilo vodstvo v mnogih hotelskih kompleksih, ki o naturizmu ni vedelo nič in je gledalo zgolj na profit," je za Dnevnik.hr povedal predsednik Društva hrvaških naturistov Davorin Žugčić, ki upa, da za bodo za ta segment turizma spet prišli boljši časi.

Tako sta v Dalmaciji ostala samo dva naturistična kampa - Sovinje na otoku Pašmanu in Nudist na Hvaru. Razlog je po oceni Žugčića ta, da so se v času vojne naturistični gostje preselili v Istro in izven Hrvaške. V Istri naturizem cveti, v Dalmaciji je v zatonu. Kamp Valalta pri Rovinju je bil lani razglašen za najboljši nudistični kamp v Evropi.

A Žugčič je optimist. "Verjamem, da bo v nekem trenutku število kampov in objektov za naturiste spet pričelo rasti. Imeli smo že hotele za naturiste," je še povedal hrvaškemu mediju. "Potrebno bi bilo, da bi se država spet začela prepoznavati naturalizem kot eno od znamk hrvaškega turizma."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.