Hrvaška: poziv k bojkotu bencinskih črpalk

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Podražitvam naftnih derivatov ne morejo ubežati niti Hrvati, kjer bo opolnoči treba za liter neosvinčenega stooktanskega bencina prvič odšteti več kot 11 kun (1,43 evrov). Na Facebooku se je že pojavil poziv k bojkotu bencinskih črpalk.
Oglej si celoten članek

Od torka bo tako treba na hrvaških črpalkah za liter neosvinčenega stooktanskega bencina odšteti 11,02 kune (1,44 evra), liter 95-oktanskega bencina pa bo stal 10,46 kun (1,36 evra). Občutno se bo podražilo tudi dizelsko gorivo. Za liter slednjega bo treba odšteti že 1,30 evra, poroča Index.hr.

Četudi so naftni derivati na Hrvaškem še vedno cenejši kot pri nas, pa se tamkajšnji prebivalci že pripravljajo na proteste. Na Facebooku se je tako oblikovala posebna skupina, s katero njeni ustanovitelji 22. februarja pozivajo k bojkotu bencinskih črpalk.

"Po novih podražitvah naftnih derivatov s strani hrvaške Ine je prišel čas, da se hrvaški državljani uprejo tej in ostalim naftnim podjetjem, v katerih vlada korupcija. Cene so neupravičeno visoke, zahvaljujoč monopolu in Ivu Sanaderju, ki je dobil najmanj deset milijonov evrov podkupnin, da bi lahko madžarski MOL prevzel Ino, ki ima trenutno največji tržni delež na Hrvaškem," so zapisali organizatorji bojkota.

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je zaradi vse višjih cen naftnih derivatov dejal, da bo vlada preučila cene goriv in da je cena 12 kun (1,57 evra) na liter nevarna zgornja meja.

"Cena, ki je višja od 12 kun, je za nas alarm," je dejal minister in dodal, da so tako visoke cene goriv problematične tako za državljane kot za gospodarstvo. Vlada bo zato razpravljala tudi o modelu za izračunavanje cen goriv.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:22 24. Februar 2012.

    Svojo jezo si poslal na napačen naslov. Udbomafijska združba je še vedno odgovorna za brezizhodno situacijo.

  • 17:03 21. Februar 2012.

    Komot. Ena od možnosti je, da se gre v štacuno 5 minut peš, na šiht pa z avtobusom , sodelavcem..

  • 20:49 20. Februar 2012.

    točno to hrvati se ne bodo pustili parim ljudem vlečt za nos tako kot mi slovenčki pustimo da se iz …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.