Hrvaška proti Sloveniji, Italiji in EU

Foto: Žurnal24 Komisija je bila "presenečena nad odločitvijo" hrvaškega sabora, je poudaril Reh
Enostranska uveljavitev hrvaške ekološko-ribolovne cone v Jadranu "ima lahko negativne posledice na pristopna pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo".
Oglej si celoten članek
 
 

Komisija je pripravljena gostiti sestanek o tem na visoki ravni.

Olli Rehn

 
Enostranska uveljavitev hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu za države članice Evropske unije, med njimi Slovenijo in Italijo, z januarjem prihodnje leto "lahko ima negativne posledice na pristopna pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo ", je v Bruslju potrdil evropski komisar Olli Rehn po pristopni konferenci s Hrvaško, na kateri je država odprla dve novi poglavji v pogajanjih z EU.

Komisija je bila "presenečena nad odločitvijo " hrvaškega sabora, ki je decembra lani napovedal uveljavitev cone z januarjem prihodnje leto, je poudaril Rehn. Presenečena je bila predvsem z vidika sklepov Evropskega sveta iz leta 2004, je dodal komisar. V teh sklepih je med drugim navedeno, da Hrvaška cone ne bo enostransko uveljavila za Slovenijo in Italijo.

Pogajanja za pridružitev Evropski uniji je Hrvaška začela oktobra 2005. © sourcename

 
Hrvaška ministrica za zunanje zadeve in evropske integracije Kolinda Grabar-Kitarović pa je o tem vprašanju dejala, da je ekološka zaščita Jadranskega morja in ribiškega fonda "skupna odgovornost " vseh vpletenih držav ter da si Hrvaška želi "dolgoročne rešitve " in zagotoviti enake pogoje za vse ribiče. "Uveljavitev cone ni uperjena proti Sloveniji ," je zatrdila.

Na vprašanje, kdaj bo Hrvaška pripravljena na politični sestanek na visoki ravni, ki ga je pripravljena gostiti komisija, pa je ministrica zatrdila, da pogovori med stranmi vseskozi potekajo na več ravneh, da poteka tudi tiha diplomacija in da je Hrvaška na politični sestanek pripravljena.

 
 

Pogajanja za pridružitev Evropski uniji je Hrvaška začela skupaj s Turčijo oktobra 2005, vendar je Unija pogajanja s Turčijo zamrznila zaradi njenih nerešenih odnosov s Ciprom. Skupaj z novima poglavjema bo imela odprtih 14 od 35 poglavij.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je danes dejal, da si pogovorov hrvaške, slovenske in italijanske strani o napovedani uveljavitvi ERC želimo, vendar pa konkretnih dogovorov o tem za zdaj ni, tudi datum še ni določen. Obenem je ocenil, da "je bistveno, da mine predvolilno obdobje na Hrvaškem, saj se bo potem mnogo lažje pogovarjati ".

Nadaljevanje pogajanj
Hrvaška je na ministrski konferenci o pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo v Bruslju odprla dve novi poglavji v pogajalskem procesu – poglavje o varstvu potrošnikov in zdravja ter poglavje o zunanjih odnosih, ki se nanaša na trgovinske sporazume Evropsko unijo in tretjimi državami.

V medijih so se pred konferenco pojavili namigi, da nameravata Slovenija in Italija zaradi hrvaške napovedi za enostransko razglasitev ekološko-ribolovne cone v Jadranskem morju ovirati proces približevanja Hrvaške EU. Italijanski časnik Il Piccolo je konec prejšnjega tedna zapisal, da bi Rim lahko preprečil odprtje poglavja o zunanjih odnosih.

 
 

Bil sem najmočnejši zagovornik vstopa Slovenije in nato Hrvaške v EU. Vseskozi sem jasno govoril – vstop Slovenije v EU je bil dober za Hrvaško in vstop Hrvaške v EU bo dober za Slovenijo. Vztrajam pri tem stališču.

Romano Prodi

 
Italijanski premier Romano Prodi je v ponedeljek v odzivu na pisanje časnika dejal, da morajo vprašanje hrvaške ekološko-ribolovne cone rešiti Slovenija, Italija in Hrvaška ter Evropska komisija skupaj. "To je moje stališče in to je stališče Italije," je poudaril.

Reševanje vprašanja hrvaške ERC je komentiral tudi evropski komisar za ribištvo Joe Borg , ko je skupaj s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom predstavil novo pomorsko politiko EU. Komisar je izrazil upanje, da "bomo lahko v kratkem našli rešitev glede mejnega spora, ki zadeva Slovenijo in Hrvaško, do neke mere pa tudi Italijo ".
 
V Bruslju so že večkrat izpostavili, da bi enostranska uveljavitev ekološko-ribolovne cone za članice EU s 1. januarjem 2008 negativno vplivala na pristopna pogajanja.

Hrvaško čaka velik pritisk
Hrvaški časnik Novi list danes piše, da je številna sporočila, ki prihajajo iz Slovenije, Italije in Evropske komisije glede napovedane uveljavitve ERC v Jadranu tudi za članice Evropske unije, mogoče prebrati samo na en način: od 1. januarja bo Hrvaška v težavah in pod hudim pritiskom ne le Slovenije in Italije, ampak tudi Evropske komisije.

Dodaja, da bo po novem letu stanje, najbolj milo rečeno, zapleteno, ker bodo diplomatske okoliščine za Hrvaško dodatno neugodne zaradi slovenskega predsedovanja Evropske unije.

Sabor je ERC razglasil 3. oktobra 2003, 3. junija 2004 pa je sprejel odločitev, da se uveljavitev ERC za Slovenijo in Italijo odloži, dokler ne bo sklenjen skupen dogovor v duhu EU, ki bo upošteval interese vseh sosednjih držav članic povezave. 15. decembra lani je sabor sprejel vladni predlog, ki določa polno uveljavitev ERC v Jadranu tudi za članice EU najpozneje do 1. januarja 2008. Hrvaška vlada je kot cilj vladnega predloga sprememb ERC navedla ekološko zaščito Jadrana in krepitev položaja hrvaških ribičev.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.