Hrvaška: V poletni sezoni plačevanje z evri?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Hrvaška stranka Most predlaga, da bi turistom na Hrvaškem letošnjo turistično sezono omogočili plačevanje v ervrih.
Oglej si celoten članek

Kandidat stranke Most za župana Dubrovnika Maro Kristić je sporočil, da njegova stranka pripravlja predlog, ki bi turistom že v letošnji sezoni omogočil plačevanje v evrih. Ukrep naj bi veljal za celotno Hr4vaško, turisti pa bi dnevno lahko vnovčili do 200 evrov.

Na hrvaškem finančnem ministrstvu in na Hrvaški narodni banki (HNB) preloga še ne komentirajo.

Foto: Shutterstock kune Uradno plačilno sredstvo na hrvaškem je kuna, vendar njihova zakonodaja dovoljuje tudi uporabo druge valute. Tako lahko tujci v evrih plačujejo cestnino, ob določenih pogojih pa evre sprejemajo tudi v restavracijah. HNB je namreč leta 2011 gostilničarjem omogočila, da v primeru, ko v bližini ni odprte banke ali menjalnice, sprejmejo evre.

Vendar ta izjema ne olajša dela turističnim delavcem, pač pa ga še dodatno zaplete, piše Večernji list. Turistični delavec namreč mora zasluženo gotovino v tuji valuti v treh dnevih položiti na svoj bančni račun. Foto: Trivago.si Dubrovnik

Za plačevanje v evrih se še posebej zavzemajo turistični delavci na območju Dubrovnika, kamor prihajajo gostje z ladij in jadrnic ter na območju ostanejo le dan ali dva. Prepričani so, da bi možnost plačevanja v evrih povečala potrošnjo turistov.

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:51 29. Marec 2017.

    Naš denar dobi Grčija! Kakšen hrčkoland prosim.

  • 10:45 29. Marec 2017.

    Pri nas je palilo, pol bo pri njih tudi. Mi vsaj kun ne bo treba menjavat.

  • 10:19 28. Marec 2017.

    Ga ni denarja, da bi dopust preživljali pri gnidah, ki ščijejo in pljuvajo po nas. Je pa še vedno precej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.