Hrvaška zamrznila izvajanje ERC

Foto: Žurnal24 Zagreb je sicer napovedal nadaljevanje pogovorov z Rimom in Ljubljano.
Na podlagi četrtkove odločitve hrvaškega sabora je Hrvaška danes zamrznila izvajanje zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice Evropske unije. Vstop Hrvaške v EU že leta 2010?
Oglej si celoten članek

Na ta način je Hrvaška znova vzpostavila stanje v svoji coni v Jadranu, kakršno je veljalo pred novim letom. Zagreb je sicer napovedal nadaljevanje pogovorov z Rimom, Ljubljano in Brusljem glede ERC. V skladu z odločitvijo sabora Hrvaška od danes ne izvaja več strogega ekološkega in ribolovnega režima v svoji coni za Italijo in Slovenijo, ki sta pozdravili omenjeno potezo Zagreba, potem ko sta že od začetka nasprotovali uveljavitvi hrvaške ERC tudi za članice EU.

S tem je Hrvaška vnovič preložila polno uveljavitev ERC, odločitev o uvedbi katere je sprejela 3. oktobra 2003 in je do 1. januarja letos v skladu z dogovorom iz leta 2004 ni izvajala za članice EU. Saborska večina je sicer v četrtek sprejela tudi opozicijski amandma, s katerim naj bi izenačili pravice hrvaških ribičev s pravicam ribičev iz EU.

Hrvaška je kakih deset ur po odločitvi za zamrznitev ERC v Bruslju dobila ciljni datum za konec pristopnih pogajanj z Evropsko unijo: jesen 2009, še pred koncem mandata sedanje Evropske komisije, ki se izteče 31. oktobra 2009.

Hrvaška že čez dve leti v EU?
Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je po srečanju s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem v četrtek v Bruslju še zagotovil, da bo Evropska komisija v zameno za zamrznitev izvajanja cone za članice EU podpirala trajnostni razvoj morja okoli hrvaškega otoka Jabuka in krepitev konkurenčnosti hrvaških ribičev.

Viri pri Evropski komisiji so sicer v četrtek nakazali, da bi napovedan scenarij konca pristopnih pogajanj Hrvaške z EU lahko pomenil vstop Hrvaške v EU že leta 2010, a tega uradno ni želel potrditi nihče.

Milanoviću se zdi verjetnejše leto 2011
Težko je govoriti o pospešitvi pogajanj, ki so de facto blokirana, je za današnji Jutarnji list o tem, ali bo zamrznitev izvajanja zaščitne ekološko-ribolovne cone za članice Evropske unije Zagrebu prinesla pospešitev pristopnih pogajanj z Unijo, dejal predsednik največje opozicijske stranke socialdemokratov (SDP) Zoran Milanović. Vsako sprožanje pogajanj predstavlja pospešitev, saj v 15 mesecih Hrvaška ni zaprla nobenega poglavja v pogajanjih z Brusljem. "V takšnem položaju je vsak premik velik," je še dejal. Na vprašanje, ali bi Zagreb lahko do leta 2009 končal pogajanja z EU, pa je prvak SDP dejal, da želi verjeti, da je to mogoče, vendar bo to v prvi vrsti odvisno od kakovosti in hitrosti reform, pri čemer pa vlada premierja Sanaderja po Milanovićevih besedah doslej ni izpolnila njihovih pričakovanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.