Hrvaški gorski reševalci imajo dovolj turistov

Foto: Žurnal24 main Simbolna slika
Foto: Žurnal24 main Simbolna slika
Hrvaški gorski reševalci imajo dovolj. Želijo, da vlada začne kaznovati vse neodgovorne turiste, ki se v gore odpravijo nepripravljeni.
Oglej si celoten članek

Reševalci Hrvaške gorske reševalne službe (HGSS) so lani v enem tednu trikrat reševali istega turista z iste stene. Odločil se je namreč, da jo osvoji ne glede na posledice. Zanj so zapravili več tisoč evrov iz državne blagajne, piše Jutarnjilist. Iz svojega žepa ni plačal ničesar. Je pa plačala njegova zavarovalnica, vendar premalo, da bi se pokrili stroški reševanja.

Želijo si več pristojnosti

Reševalci so že večkrat pozvali vlado, naj sprejme ustrezno zakonodajo, ki bi lahko kaznovala neodgovorne ljudi, vendar brez uspeha.

Vodja HGSS Vinko Prizmić pravi, da bi reševalci morali imeti več pristojnosti. Kazni pa bi po njegovem mnenju na hribolazce delovale preventivno. "Prepričan sem, da se turist, ki bi moral plačati svoje reševanje, ne bi odločil za vnovični vzpon. Sploh pa ne dvakrat."

Število akcij na Hrvaškem iz leta v leto raste. Samo letos so opravili že več kot tisoč intervencij, večino v zimskem času, še piše Jutarnjilist.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.