Hrvate napadajo kače

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na Hrvaškem so kače opazili na dvoriščih, v vodnjakih in celo bolnišnicah. Kot napoveduje hrvaški strokovnjak za kače, pa je to šele začetek.
Oglej si celoten članek

Zaradi glodalcev, ki svojo hrano iščejo v bližini hiš, kače pa jim sledijo, so v urbanih naseljih opazili večje število kač, pojasnjuje Darko Karamazan, uradni hrvaški strokovnjak za kače.

Prejšnji teden je na primer v ginekološko kliniko zašla belouška, pravi. "Iz vrtca v Slavonskem Brodu pa so me klicali, naj pridem in odlovim kačo na dvorišču, kjer se igrajo otroci, saj so se zbali zanje. Našel sem jo in brez težav ujel. Vseeno vzgojiteljice otrok še dva tedna niso spustile na dvorišče," pojasnjuje Karamazan. Kača, ki jo je našel v vrtcu, je, kot pravi, sicer ena izmed najnevarnejših na Hrvaškem.

Letos so kače že večkrat prilezle na dvorišča domov v naseljih, opazili so jih v vodnjakih, še poroča 24sata, Karamazan pa ob tem spomni na paniko okrog kač, ki je vladala v tem času lani.

Obenem opozarja še na en problem: na Hrvaškem zakonsko ni določeno, kdo krije stroške odlova kač in njihovo vračanje v naravo. Na drugi strani pa boste, če kačo ubijete, plačali kazen 920 evrov oziroma 7.000 kun.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.