Hrvatov leta 2350 ne bo več

Foto: Žurnal24 Če ne prej, bo obmejni spor zagotovo rešen leta 2350. Hrvati bodo tako postali n
Glede na uradni podatek, da je na Hrvaškem na leto 13 tisoč več umrlih kot rojenih, so hrvaški mediji sklepali, da bo pri podobnem tempu hrvaška populacija v 341 letih izumrla.
Oglej si celoten članek

Organizacija Population Reference Bureau (Hrvaška) navaja, da danes na območju Hrvaške živi 4.433.000 prebivalcev, po predvidevanjih naj bi jih bilo leta 2050 le še 3.814.000, kar je skoraj 14 odstotkov manj. Na leto se sicer v južni sosedi rodi 41 tisoč otrok, medtem ko umre okoli 54 tisoč ljudi. Če potegnemo črto, pridemo do tragične ugotovitve, da vsako leto izgine skoraj 13 tisoč Hrvatov.

Staranje hrvaške populacije
Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je ljudi nad 65. letom starosti več kot mladih pod 15. letom starosti. Razmerje je 762 tisoč proti 689 tisoč. Potemtakem se hrvaška populacija stara, kar je na splošno trend večine držav na Balkanu. Takšen demografski trend se ponavadi odraža v praznjenju državne blagajne na račun pokojnin.

Ekonomska kriza vpliva na velikost družine
Pričakovana življenjska doba Hrvata je 79 let, pri čemer imajo ženske seveda prednost, saj umirajo pri 79 letih, medtem ko moški pri 73 letih. Drastičnemu upadanju naravnega prirastka niso pomagali niti nekateri zakoni, ki so bili sprejeti na tem področju. V prvi vrsti govorimo o zakonu o umetnem oplojevanju. Eden izmed ključnih elementov, ki bi kratkoročno utegnil oklestiti populacijo na Hrvaškem, je tudi gospodarska kriza, ki zagotovo vpliva na število družinskih članov.

Po opisanem trendu prevladovanja smrtnosti nad rodnostjo bi Hrvati po predvidevanjih izumrli že leta 2350.

 

Praznjenje vasi

Posledica nizkega naraščaja je tudi izumiranje 1060 naselij na področju Srbije. Praznjenje vasi, večinoma na jugu Srbije, je tudi posledica migracij v mesta. Letos se v Srbiji v 150 vaseh ni rodil niti en dojenček.

Srbska predvidevanja najbolj črna
Zaskrbljujoči demografski kazalniki po poročanju beograjskih Večernjih novosti kažejo, da srbski narod prav tako izginja, in sicer zaradi tako imenovane bele kuge. Najbolj pesimistične napovedi kažejo, da bodo Srbi, če se bo trend nadaljeval, biološko izumrli čez pol tisočletja.

Srbi so zadnji po stopnji rodnosti v Evropi, saj se je lani v Srbiji rodilo samo 30 tisoč otrok, statistika pa kaže, da v Srbiji na leto splavi 200 tisoč žensk. Po drugi strani 800 tisoč potencialnih mater ne more roditi zaradi neplodnosti, proti kateri se bojujejo z medicinsko pomočjo.

Slovenci trenutno še pozitivni

Podatki za Slovenijo pri Population Reference Bureau (Slovenija) kažejo, da se je leta 2008 v Sloveniji na tisoč prebivalcev rodilo 10 otrok, v istem vzorcu pa je umrlo devet prebivalcev. Kljub temu dolgoročne napovedi kažejo, da se bo prebivalstvo Slovenije med letoma 2008 in 2050 zmanjšalo za 146 tisoč ljudi, torej nas bo čez dobrih 40 let za sedem odstotkov manj.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.