Iberia bo odpustila 4500 delavcev

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Španski letalski prevoznik Iberia bo v prihodnjih treh letih ukinil 4500 oz. skoraj četrtino vseh delovnih mest.
Oglej si celoten članek

Letalska skupina International Airlines Group (IAG), v katero sta se združili Iberia in British Airways, je v tretjem letošnjem četrtletju ustvarila 237 milijonov evrov čistega dobička, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V prvih devetih mesecih pa je poslovanje negativno, saj izguba dosega 39 milijonov evrov. Za to je kriva predvsem Iberia.

Letalski prevoznik beleži izgubo na vseh trgih in se "bori za preživetje", poudarja izvršni direktor Iberie Rafael Sanchez-Lozano. Iberia je v prvih devetih mesecih leta ustvarila 262 milijonov evrov izgube iz poslovanja.

IAG je zato Iberii naložila, naj do 31. januarja doseže dogovor s sindikati o krčenju števila delovnih mest. Če dogovora ne bo, skupina napoveduje še globlje varčevalne reze in še bolj radikalno krčenje poslovanja španskega letalskega prevoznika.

Delo naj bi zgubilo 4500 ljudi

Napovedana odpuščanja bodo število delovnih mest v Iberii skrčila z 20.000 na 15.500. Ob tem bo podjetje zmanjšalo svojo mrežo za 15 odstotkov, floto pa za četrtino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V IAG poudarjajo, da je prestrukturiranje nujno za ohranitev preostalih delovnih mest v letalski družbi.

IAG je v četrtek razkrila, da si prizadeva za prevzem španskega letalskega prevoznika Vueling, v katerem je Iberia že 46-odstotna lastnica. Analitiki ocenjujejo, da bi s prevzemom Vuelinga IAG lahko hitreje stopila v boj s konkurenco na španskem trgu nizkocenovnih prevoznikov, kot če bi ustanovila svojo družbo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.