"Imamo napačnega človeka. Storilec je še na begu."

Foto: EPA
Foto: EPA
Nemška policija je potrdila, da je storilec še na begu.
Oglej si celoten članek

Nemška policija je potrdila, da je storilec še na begu in da pridržani moški ni vozil tovornjaka. Policija je zato pozvala ljudi, naj bodo previdni.  

Za zdaj niso aretirali nikogar drugega, a če se pojavijo novi osumljenci, bodo storili vse, da jih izsledijo. Policija poziva ljudi, ki so bili včeraj na sejmu, da jim posredujejo morebitne fotografije ali posnetke napada kot tudi svoja pričevanja. 

Osumljenec zanikal vpletenost v napad

Na tiskovni konferenci je spregovoril nemški notranji minister Thomas de Maizière in potrdil, da je osumljenec, ki so ga oblasti že zaslišale, zanikal vpletenost v napad. Dodal je, da so imeli v preteklosti težave z zaslišanjem moškega, ki je stari znanec policije, saj govori enega od petih jezikov, ki jih govorijo v Pakistanu, za katerega so imeli težave najti prevajalca. Potrdil je navedbe, da je Pakistanec zaprosil za azil. V Nemčijo je prišel 31. decembra lani, ko so ga zabeležili v Passau, od februarja pa je bival v Berlinu. 

De Maizière je povedal še, da je bil poljski voznik tovornjaka ustreljen na prizorišču napada in da je stanje 18 ranjenih še posebej resno.  

Prvi odziv Angele Merkel

"Našli bomo moč, da še naprej živimo, tako kot želimo živeti v Nemčiji - svobodno, odprto in skupaj," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je potrdila, da oblasti včerajšnji napad obravnavajo kot teroristično dejanje.

"Milijoni, vključno z mano, se sprašujemo, kako lahko živimo z dejstvom, da med sprehodom po božičnem sejmu morilec vzame toliko življenj." Dodala je, da ne želijo živeti v strahu. Ob tem je dodala, da bodo še posebej težko prenesli, če se potrdi, da je bil napadalec prosilec za azil. 

Merklova je izrekla sožalje sorodnikom žrtev in napovedala, da bo danes obiskala kraj napada. Napovedala je tudi sejo sveta za nacionalno varnost.

Slovenska veleposlanica: "Prejeli smo samo en klic"

Slovenska veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko je dejala, da za zdaj stopnja ogroženosti v Berlinu ni povišana. Pričakovati pa je, da bodo na letališčih in železniških postajah okrepili policijsko navzočnost. Nemške oblasti so morebitno okrepljeno varnost v mestih prepustili oblastem na deželni ravni. 

Slovenija je na veleposlaništvu v Berlinu vzpostavila tudi dežurno telefonsko številko, kamor lahko Slovenci pokličejo v zvezi z napadom. Kot je povedala Kos Markova, so prejeli le en klic, kar je po njenih besedah, v celoti gledano, dober znak.

Kot je pojasnila, namreč še nimajo podatkov od berlinske policije, ali je med žrtvami kakšen slovenski državljan. "Izkušnje pa kažejo, da če bi bil, bi bili po vsej verjetnosti že obveščeni," je dodala ter še enkrat poudarila, da za zdaj nimajo uradnih informacij, da bi bil pogrešan kakšen slovenski državljan.

Sejmi bodo ostali odprti

V znak obzirnosti do žrtev napada in njihovih svojcev bodo danes v Berlinu vsi božični sejmi zaprti. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere se je že pred tem zavzel za to, da božični sejmi v Nemčiji ob ustreznih varnostnih ukrepih ostanejo odprti. "Ne glede na to, kaj bomo ugotovili glede motivov in namenov napadalca, si ne smemo pustiti vzeti svoje svobode," je v sporočilu zapisal de Maiziere.

Glavni osumljenec za napad je 23-letni Naved B., begunec, ki naj bi v Nemčijo lani po balkanski migrantski poti prispel iz Pakistana in je živel v begunskem centru. Policiji je bil znan zaradi manjših prekrškov, niso pa ga povezovali z radikalnim islamom.

Policija ga je ujela nekaj kilometrov od kraja dogodka, potem ko so priče policistom povedale, da je voznik tovornjaka, ki je zapeljal v množico, pobegnil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 70

  • 22:34 20. December 2016.

    check this out http://www.dailymail.co.uk/news/article-4049822/Was-truck-HIJACKED-Cousin-driver-registered-Polish-lorry-claims-making-drop-Berlin-s-revealed-haulage-firm-lost-contact-moments-crash.html?ito=social-facebook

  • 22:29 20. December 2016.

    Angela je samo ena od ............... evropskih lutk !

  • h3o
    21:46 20. December 2016.

    ''imamo napačnega človeka, storilec je na begu'', ne ne, pravi krivci za to polomijo so kar v vrhu politike, tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.