IMF: Okrevanje upočasnjeno

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mednarodni denarni sklad je spet posvaril pred upočasnjevanjem okrevanja globalnega gospodarstva.
Oglej si celoten članek

Območje evra bo po oceni Mednarodnega denarnega sklada (IMF) tudi letos zabeležilo krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), rast pa se bo vrnila šele leta 2014. Letos naj bi tako BDP v evrskem območju upadel za 0,2 odstotka, prihodnje leto pa se okrepil za en odstotek. IMF ob tem za letos napoveduje 3,5-odstotno rast globalnega gospodarstva.

Sklad je tako za 0,4-odstotne točke znižal napoved za območje skupne evropske valute. Še oktobra lani je namreč IMF za območje evra napovedoval 0,2-odstotno gospodarsko rast. Lani naj bi se gospodarstvo v območju evra po oceni IMF skrčilo za 0,4 odstotka.

Kot glavni razlog za znižanje napovedi IMF navaja nadaljevanje negotovosti na finančnih trgih glede tega, ali bodo do zdaj sprejeti ukrepi zadostovali za dokončno zajezitev dolžniške krize. Zaradi še naprej povišane stopnje negotovosti naj bi do okrevanja prišlo pozneje od prvotnih ocen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.